2012. július 26., csütörtök
Fahéjas sárgadinnyelekvár
Miért is ne lehetne dinnyéből lekvárt főzni? Gyerekkoromban anyukám görögdinnye elfogyasztása után, a megmaradt zöld rétegről a héjat lehántotta, azt az ujjnyi zöld részt lereszelte és lekvárt főzött belőle. Soha nem dobta ki a dinnyehéjat. Mi pedig élvezettel majszolgattuk télen a híg palacsintával. A párom ötlete volt ez a lekvár és én hamar felültem rá. Sógorom hozott 2 darab dinnyét és már el is kezdődtek az előkészületek.
A kész terméket kóstolgatva megállapítottuk, hogy az ötlet zseniális volt:)
2 darab sárgadinnye(nálam tisztítva 2,80 dkg)
1 kk citromsó
70 dkg cukor
1 csom.Dr.Oetker zselésítő
1 púpozott kk őrölt fahéj
1 rúd fahéj
A dinnyét kettévágtam, magjától kipucoltam, a héját levágtam és a húsát kisebb darabokra aprítottam. Odatettem főni a citromsóval és a fahéjrúddal együtt. Forrástól számítva 50 percet rotyogtattam. Ezalatt elpárolgott a lé nagy része, a gyümölcs pedig megpuhult. Érdekes módon, a dinnyehús nem főtt szét, ezért kb a felét botmixerrel pürésítettem. A cukorhoz kavartam a zselésítőt és a dinnyére öntöttem 1 kk őrölt fahéjjal együtt. 3 percet főztem, amíg a cukor elolvadt, aztán forrón üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hűltek ki.
Ebből az adagból 4 kisebb és 1 nagy üveggel
lett.
Egy falatot? :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Milyen jó ötletei vannak a párodnak! :) Nagyon jól néz ki a közeli képen is, úgyhogy igen, kérek egy falatot! :)
VálaszTörlésCsak tessék, tessék hankka:)
TörlésNagyon guszta, egy ismerősöm mondta, hogy ők sárgadinnye dzsemet főznek barackkal, s nagyon finom:)
VálaszTörlésHúha, lehet fokozni az élvezeteket:). Biztosan nagyon finom.
TörlésKöszönöm , én megkóstolom(nám) mert én is szeretnék főzni ilyet:)
VálaszTörlésKóstold csak bátran és próbáld ki. Engem meglepett, hogy milyen jó lekvár lett belőle:)
TörlésIgen, kérnék egy falatot, kíváncsi lettem rá:-) Szívesen kipróbálnám!
VálaszTörlésÉn meg szívesen adom:)
TörlésEzek szerint nem csak én vagyok ilyen sárgadinynelekvár őrült. *.*
VálaszTörlésTavaly főztem először, de imádtam! Már márciustól azt várom, mikor jelenik meg, hogy ismét elkészítsem, de ezúttal legalább dupla adagot fogok...ha nem triplát. :D Én nem használtam hozzá fahéjat, de most felkeltetted az érdeklődésem, idén lehet, hogy az is fog kerülni a lekvéáromba. :)
Igazán finom lekvár készült belőle. Próbáld ki fahéjjal is:)
Törlés