Második nekifutással sikerült vajat készítenünk, amit aztán fűszereztünk.
4 liter friss házitejet egy nagy lábosba töltöttünk és 24 órára hűtőbe tettük. A tetejéről egy nagy kanállal leszedtük a fölet ami 3.5 dl volt és elkezdtük fölverni. Kb 10 perc után habbá verődött, majd elkezdett összeesni és kicsapódott a savó. A savót letöltöttük, jeges vizet öntöttünk a vajra, újra vertük 1-2 percet, majd azt is letöltöttük. Igazi házi vaj lett belőle, 10 dkg. Ezt a friss, puha vajat ízesítettük egy nagy gerezd zúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal. Fokhagymás levesek tetejére, sültekre, grillezett húsokhoz használtuk. Fűszervajat készíthetünk habtejszínből is ugyanezzel a módszerrel, természetesen más fűszerezéssel is. Különleges, friss fűszerekkel készített vajat Máginál találunk, érdemes benézni hozzá.
Csodálatos és a kép is nagyon szép, üdítő!
VálaszTörlésÖrülök a sikereteknek :)
Köszönöm.
Köszönjük:)
TörlésDe ügyesek vagytok! Igazán fincsi lehet.
VálaszTörlés4 l tejből 10 dkg? Akkor ne csodálkozzunk, hogy drága a vaj! Régen Anyukám is készített vajat, mi gyerekek is segítettünk kavarni. Az egész más ízű volt, mint a boltban kapható.
Nagyon más mint a bolti. Lehet, ha két napot áll a tej, jobban feljön a tejszín, picivel több vaj lenne.
TörlésNem semmi, hogy házi vajat köpültetek..... le a kalappal, ügyes!!! Nagyon gusztán néz ki:-))
VálaszTörlésHa rendszeresen van házi tej, lehet készíteni. Ez aztán igazi, eredeti vaj:-)
TörlésAhogy kirándulok a receptjeitek között, nagyon tetszik!:) Nem semmi a választék!!!
VálaszTörlésKöszönjük Tücsi! A mindennapi étkezés receptjei, persze sok újat is kipróbálunk. Tényleg főzni jó, de sütni még jobb:-)))
Törlés