2012. július 25., szerda
Kókusztejes kalács
Azt hiszem utoljára húsvétra sütöttem kalácsot. Szeretjük, de valahogy mindig mást alkottam , kimaradt. Bencém a krumplis kenyeret majszolgatva kérdezett rá, hogy mikor sütök kalácsot? Nem volt extra igénye, csak kalács legyen. Mivel kedve volt segíteni, gyorsan hozzáláttunk. Egy kis doboz kókusztej árválkodott már egy ideje a hütőben, így jött az ötlet, hogy azzal készítsük. Amikor a tészta megkelt, óvatosan fonta a segítségemmel, majd kenegette a tetejét és szórta kókuszreszelékkel. Aztán guggolva várta mikor lesz meg. A kalács ízén érződött a munkája, azért volt annyira finom:).
2 kalácshoz:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl kókusztej( máskor sima tej)
1 tojássárga
4 ek cukor
5 ek langyos, olvasztott vaj
csipet só
tojás a kenéshez
Az élesztőt egy kevés cukorral, a langyos tejbe tettem és egy kiskanálnyi lisztet kevertem hozzá. A lisztet egy nagyobb tálba öntöttem, hozzáadtam a tojássárgát, a sót, a cukrot, a vajat és a megfuttatott élesztőt. Jól kidolgoztam és 1 órát kelesztettem. Lisztezett deszkán 6 részre osztottam. Itt lépett be a fiam. Segített rudakat formálni és hármasával összefonni. Vajjal kikent tepibe tettük és letakarva még 1/2 órát pihentettük. Aztán tojással óvatosan lekente, megszórta cukorral és kókuszreszelékkel. Előmelegített sütőben közepes tüzön szép pirosra sütöttük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ez mese szép és a fotó is. A Bencék meg nagyon ügyesek:)
VálaszTörlésÜgyesek bizony:) köszönöm:)
VálaszTörlésKükusszal, hm...az nagyon finom lehetett, s főleg ha szorgos kis kezek segítetek is benne:)
VálaszTörlésNem volt intenzív kókusz íz, de kellemesen érződött. Ha kis segítség van, mindig jobb:)
TörlésDe gyönyörűen foszlós lett! Gondolom, ez is a közös fonás érdeme:-)
VálaszTörlésAz bizony:)
TörlésBiztos, hogy sokkal finomabb lett, mert kis kezek fonták:) Gyönyörű foszlós lett, egyszer már én is sütöttem kókusztejjel kalácsot, tényleg finom:)
VálaszTörlésSikeres próbálkozás volt a kókusztejjel:)
TörlésVan kitől tanulnia, nagyon ügyes! :) Tényleg gyönyörű foszlós, gondolom, az illata és az íze is nagyon jó! :)
VálaszTörlésLám, az alma tényleg nem esik messze a fájától! :-))) Csodaszép lett!
VálaszTörlés