.

2012. december 10., hétfő

Csokihabos torta

Bérmakeresztlányom  14-ik születésnapjára készítettem. A kérés az volt, hogy habos legyen, de mivel a testvére inkább a csokisat szereti, hogy mindenki kívánsága teljesüljön, lett csokihabos. Teljes volt a megelégedettség, mindenkinek ízlett és el is fogyott:-)


A piskótához:
2 tojás
3 ek hideg víz
6 dkg cukor
4 dkg liszt
4 dkg étkezési keményítő
1 ek kakaó por
1 kk sütőpor

3 ek savanykás lekvár (nálam meggy)

A krémhez:
4 tojás
4 dl tejszín
15 dkg tejcsoki
15 dkg fehér csoki
1 kis zacskó zselatin (10 g)
1 vaníliás cukor
1 ek cukor


A tojások fehérjéből és a vízzel habot vertem, hozzáöntöttem a cukrot is. A tojások sárgáját egyenként hozzákevertem, beleszitáltam a keményítővel, kakaóval, sütőporral elvegyített lisztet. 26 centis kapcsos tortaformába simítottam a tésztát, aminek az aljára sütőpapírt tettem és előmelegített sütőben 170 fokon 25 perc alatt megsütöttem. A formában hagytam kihűlni, majd a sütőpapírt lehúztam róla és visszahelyeztem a formába.
A csokikat külön-külön gőz fölött megolvasztottam, a zselatint kevés vízben beáztattam. A tojások sárgáját a cukrokkal kikavartam, a fehérjét habbá vertem. Felvertem a tejszínt is.
Két fele osztottam a tejszínt. Egyik felébe kavartam az olvasztott fehér csokit, a tojáshab felét,a tojássárgák felét és egy kanál zselatint. A másik felébe ugyanígy tettem, csak a tejcsoki került bele.
A piskótát megkentem a meggylekvárral, erre tettem a fehér csokis krémet, rá a tejcsokisat.
 Hulala tejszínt használtam, ez nem igényel zselatint, de ha másfajtából  dolgozunk mindenképp kell bele. Hogyha lazább a krém, össze is húzhatjuk egy villával márványosra, ezt most én nem tudtam, mert jó masszív krémet készítettem.
Kb 5 órára jó hűtőbe tenni, azután levesszük a karimát és tetszés szerint díszítjük.
Most 5 dkg fehér csokit olvasztottam meg, egy ek olajjal kikavartam, egy zacskóba kanalaztam. A zacsi sarkára pici lyukat vágtam, sütőpapírra írtam, majd hagytam megszáradni, aztán óvatosan leszedegettem és a tortára tettem.

Ez a krém recept egy 2004-es Tinából való. Furcsa volt nekem egy kissé a nyers tojás a csokikrémbe, de ahogy adva volt úgy készítettem el. Ha valakit zavarna, ne tegyen bele tojást, a tejszínes csokikrém simán is megteszi és úgy is finom lesz.

Ez a fotó már a szülinapon készült, csak hogy lássátok milyen volt felvágva:-)
 

8 megjegyzés:

  1. Ennyi csokival csakis finom lehet, nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy vékony szeletkét megkóstoltam, finom volt:-)

      Törlés
  2. Hmm,nagyon guszta, jöhetne egy-két szeletke, így ebéd után!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon gyorsan elfogyott,én is éppen csak megkóstoltam. Adok narancsos, mákos kalácsot helyette jó?:-)

      Törlés
  3. Nagyon szuper, az ilyen tejszínes csokis tortákat én is szeretem:) Az eredeti tiramisu is nyers tojással készül, szerintem ha friss a tojás nincs vele gond:)

    VálaszTörlés