.

2012. december 26., szerda

Panettone, az olasz kalács

Néhány évvel ezelőtt ettem igazi olasz kalácsot. Ami nagyon megfogott, az a tömény narancsíz volt és a könnyed tésztája. Mindig ott motoszkált a fejemben, hogy jó lenne megsütni. Amikor Áginál megláttam, már kattogni kezdtek a kerekek, hogy nekem is, nekem is.
Előre jelzem, hogy nem egy gyorsan összedobható kalácsról van szó, de engem nem tántorított el és nekifogtam. Azt kaptam amit szerettem volna, ami az emlékeimben élt. Egy könnyed tésztájú, nagyon narancsos, mazsolás,  finom kalácsot.
Összehasonlítottuk az édesanyám által sütött rahátos kalács tésztájával és a panettone sokkal szellősebb, könnyedebb tésztájú, mint a hagyományosan kelesztett társa.


Előtésztához:
4 dkg friss élesztő
30 dkg liszt
1,8 dl tej
+
70 dkg liszt
1 dkg friss élesztő
30 dkg cukor
2 csom. vaníliás cukor
2 dl házi tej
2 egész tojás+
4 tojássárgája
20 dkg olvasztott, de visszahűtött vaj

25 dkg aszalvány (nálam most mazsola és piros áfonya)
10 dkg kandírozott narancshéj

 Tetejére:
10 dkg vaj felszeletelve

Az előtésztához az élesztőt összemorzsoltam, a liszttel elvegyítettem és a szoba hőmérsékletű tejjel összegyúrtam. Egy födeles műanyag tálba tettem pihenni 36 órára. Konyhába hagytam, ahol átlag 20-21 fok van.
A kelesztési idő letelte után összeállítottam a tésztát. A maradék élesztőt elvegyítettem egy kanálnyi tejben, a liszthez adtam, hozzátettem a cukrokat, a tojásokat, a vajat, a fele tejet és adagonként a jól megkelt előtésztát. A maradék tejet is lassanként hozzáadtam, vigyázva, hogy lágy tésztát kapjak. Jól kidolgoztam, amíg teljesen sima, nem lett, aztán kettévágtam, egy gyúródeszkán kinyújtottam és megszórtam a narancshéjjal és az aszalt gyümölcsökkel. Összehajtogattam, mint a hájast szokás.
Vettem két leveses fazekat, mivel ilyen sütőformám nincs és az aljára is, oldalára is körbe sütőpapírt tettem. A tésztákat belehelyeztem és 6 órát letakarva hagytam kelni. Sütés előtt a tetejükre felszeletelt hideg vajat helyeztem.

Hideg sütőbe tettem, 180 fokig hagytam felmelegedni és így 55 percet sütöttem, a tetejüket félidő után letakarva.

Ui:
A következő ilyen típusú kalácsomnál az aszalt dolgokat belegyúrom a tésztájába, szerintem akkor jobban eloszlik benne, így a hajtogatással eléggé összecsoportosultak benne a finomságok:-)


15 megjegyzés:

  1. Csodásan hangzik és néz ki, egyszer én is szívesen belevágok...:)

    VálaszTörlés
  2. Annyira örülök :)))))
    Csodás lett, tudod annyira izgultam hogy azt kapd eredményül amire vágysz.
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Én is mind készülök elkészíteni, örvendek, hogy leírtad, hogy csináltad és hogy hasonlít az eredetire.Csak meg lesz nálam is!

    És-gratulálok a blogodhoz!
    Judit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igyekszem:-)

      Ha nekifogsz a kalácsnak, előtte olvasd el az Ági receptjét is, kaphatsz még információt. Fél adagot is készíthetsz, jó nagy lesz belőle. :-)

      Törlés
  4. Finomságosnak látom nagyon. :P

    VálaszTörlés
  5. Azta! Még sohasem készítettem, de már régóta tervezem!:) Gyönyörű lett! És tetszik a lábasos megoldás, mert ugye ezeket hagyományosan cserépben sütik..:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de most már formákat is lehet kapni hozzá. Nekem csak fazekaim vannak...egyelőre:-)

      Törlés
  6. De jól néz ki! :) Nagyon szépek lettek, kívül-belül! :)

    VálaszTörlés