.

2012. december 9., vasárnap

Patikusné receptje

Amikor olvastam Mónikánál az összetevőit, rögtön tudtam, hogy ezt elkészítem. Hallottatok olyan mákos töltelékről, hogy főtt, tört krumpli jár bele? A tésztájában meg tehéntúró van!  Külön-külön sem a túró, sem a krumpli nem érződik benne, de összességében egy különleges, nagyon-nagyon finom sütemény.


A tésztához:
20 dkg liszt
20 dkg tehéntúró
15 dkg zsír
1/2 csom. sütőpor
1 csom. vaníliacukor

A töltelékhez:
15 dkg cukor
1/2 dl víz
15 dkg darált mák
12 dkg főtt, áttört krumpli

Először a tölteléket készítettem el.  A mazsolát forró vízbe tettem, hagytam ázni. A cukorból és vízből szirupot főztem, belekavartam a mákot, az áttört krumplit, amit héjában főztem meg és a mazsolát. Hagytam kihűlni.
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, puha tésztát kaptam. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtottam, négyzetekre vágtam, közepükre jó sok tölteléket halmoztam, összehajtottam a tésztát, széleit jól lenyomkodtam és tojással lekentem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, előmelegített sütőben közepes tűzön megsütöttem. Hamar megvan, kb 15 perc. Tetejére porcukrot szórhatunk.
Ebből az adagból 25 darab mákos párnácskám lett.

Ui:
Mindenképp hideg kell legyen a töltelék, ellenkező esetben ellágyítja a zsíros tésztát, nehezen tudjuk majd összehajtani.Megjártam:-)


10 megjegyzés:

  1. Az egyik nagy kedencem a könyvből, nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csodálom, nálunk is kedvenc lett.
      Köszönöm:-)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, nagyon annak látszik! :) A túróval készített tészták mindig olyan finom, puhák, és a főtt krumpli sem lehet rossz a töltelékben! :) Ki kellene próbálnom nekem is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan olyan ahogy mondod hankka. Puha, omlós. A krumpli csak krémesebbé tette a tölteléket. Nagyon ajánlom, hogy próbáld ki:-)

      Törlés
  3. Ígéretes recept! A neve ismerős volt a Váncza-könyvből, de eszembe nem jutott volna megsütni. Mostanig:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem a krumplis-mákos töltelék csigázott fel,mert el sem tudtam képzelni, hogy milyen lehet, de most már tudom:-)

      Törlés
  4. Nagyon érdekes és különleges recept, a mákot meg amúgy is imádom. Nagyon tetszik,csokis kruplitortát már készítettem, az is fincsi:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy a krumplit hogy lehet vegyíteni csokival, mákkal és finom is:-)

      Törlés
  5. Vaúúú...túrót már hallottam tésztába tenni, sőt, csináltam is, dehogy a mákos töltelékbe krumpli?! Mindenképpen meg kell kóstolnom ahhoz, hogy véleményt tudjak formálni...:)

    VálaszTörlés