.

2014. augusztus 20., szerda

Sajtos sörkifli

 
A napokban rákérdeztem édesanyámra, hogy az általa sütött kiflik miért puhábbak mindig, mint amit én sütök? Zsír kell abba, mondta, próbáld csak ki. Kipróbáltam és tényleg igaza volt. Így lett olyan, milyet mindig is akartam.

Hozzávalók:0,5 kg liszt, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 púpos teáskanál só, 8 dkg zsír; a tetejére: 1 tojás; tölteléknek: 20 dkg sajt

Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, belekavarjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A liszthez kavarjuk a sót, hozzáadjuk a zsírt és az élesztős tejjel puha tésztát dagasztunk. Letakarva 1 órát kelesztjük, majd 4 részre vágjuk. Mindenik részt kerek cipóvá formáljuk, 3 mm vastagra körré nyújtjuk és 8 cikkre vágjuk. A sajtot lereszeljük, vagy kisebb csíkokra vágjuk és mindenik cikkre teszünk. A szélesebb felétől kifli formára felcsavarjuk. Felvert tojással lekenjük, reszelt sajtot, dekorsót szórunk rá. Sütőpapíros tepsire rakjuk, előmelegített 180 fokos sütőbe megsütjük. Jó a sütő aljába egy kis tálkában vizet tenni párologni, így nem szárad ki a tészta.

1 megjegyzés: