.

2014. november 26., szerda

Adventi mézeskalács koszorú




Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg méz, 1 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1-1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér, szegfűszeg, fahéj; a mázhoz: 1 tojásfehérje, 18 dkg porcukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 teáskanál citromlé; 4 mécses

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a fűszerekkel, a porcukorral, és a szódabikarbónával elvegyítjük. Hozzáadjuk a vajat, a mézet, a tojást és sima tésztává gyúrjuk. Hűtőbe pihentetjük legalább hat órát. Ezután a tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, formával kiszaggatjuk. Tetszés szerint a formákat egymás mellé helyezzük és előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük. Miután teljesen kihűlt díszítjük. A mázhoz a tojásfehérjét kemény, fényes habbá verjük a citromlével, a porcukorral, hozzáadjuk a keményítőt. Egy keményebb műanyagtasak sarkára apró lyukat vágunk, a habot belekanalazzuk, végére csomót kötünk és kidíszítjük a mézest. 

Megj: Ha színes mázat szeretnénk, a tojáshabhoz kavarjunk gél vagy por típusú ételszínezőt. A folyékony ételszínező ellágyítja a habot!

9 megjegyzés:

  1. Nagyon szép! Kedvet kaptam hogy csináljak én is :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett, ügyes vagy! :)
    Hol kaptál gél vagy por típusú ételszínezőt? Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendeltem az ételszínezőt innen
      http://www.lumeabasmelor.ro/index.php/coloranti-alimentari.html

      Wilton van nekem, az alapszíneket vettem meg, aztán kavarom mikor mi kell

      Törlés