.

2012. március 18., vasárnap

Meki helyett


Finomak a McDonalds-es hamburgerek, de nem a legegészségesebbek. Ezért ritka vendégek vagyunk náluk, inkább itthon próbáljuk elkészíteni az amerikai konyha eme remekművét. A tökéletes hamburger zsömle receptjére Alexa Christi-nél találtunk rá és gyorsan ki is próbáltuk, változtatva egy keveset a recepten. Azaz, amíg én az udvaron tettem-vettem a  fiammal, a párom mérte, dagasztotta és sütötte meg. Nagyon puha, könnyű tésztája lett, igazi hamburgerzsömle. Az, hogy készen kaptam még finomabbá tette:).


40 dkg kenyérlisztet átszitálunk, hozzáadunk
1 kk cukrot
1 tasak szárított élesztőt (7g) és összekavarjuk.
1 dl tejet meglangyosítunk
5 dkg vajat megolvasztunk
2 tojással
1 dl tejföllel
1 kk sóval tésztává gyúrjuk. 

 10 percet pihentetjük, majd megdagasztjuk. 50 perc múlva finoman átgyúrjuk, rudat formázunk, 8 részre osztjuk és cipókká alakítjuk. Letakarva még 40 percet kelesztjük, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokos sütőben 15 percet sütjük.

A töltelékhez 1/2 kg darált marhahúst veszünk, 1 kisebb fej apróra vágott lilahagymát, 1 tojást teszünk hozzá és ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával. Összegyúrjuk, 8 részre osztjuk, kilapítgatjuk kb 1 cm vastagra és grillezős tepsiben megsütjük.
Fogyasztásnál sajtot, lilahagyma karikákat, ecetes uborkát, ketchupot és mustárt teszünk rá.

6 megjegyzés:

  1. Párod előtt le a kalappal, látszik a kettévágott hamburgeren is, hogy tökéletes lett. Frissen és otthon elkészítve isteni finom lehetett!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Ügyeskedik ő, amikor teret kap a konyhában és örömömre elég sokszor teszi:) Tényleg isteni finom volt.

    VálaszTörlés
  3. Ez igen! Nagyon jól néz ki!
    Szerintem sokkal, de sokkal finomabb a házi, mint a mekis hamburger! :))

    VálaszTörlés
  4. Az biztos Alexa :)Köszönet érte.

    VálaszTörlés