.

2013. szeptember 25., szerda

Hordós savanyúság

Aki kóstolta tudja milyen finom tud lenni ez a savanyúság. Minden ősszel teszek el egy kisebb hordóban (30 l). Az elmúlt évek alatt kialakult, hogy  miből kell bele több, miből kevesebb az szerint, hogy mit szeretünk jobban. Két-három hét alatt érik be, majd utólag ezt a fotót pótolom.


A hordó aljára és tetejére:
2 kötés zeller szár
2 nagyobb szál torma
2 fej fokhagyma
6 db babérlevél
2 ek szemes bors
kapor
csombor

4 szál sárgarépa
2 fej fehér hagyma

3 kg zöld paradicsom
5 kg uborka
4 kg karfiol
1 kg vörös káposzta

 A felöntőléhez:
17 l víz
17 ek durva só

A hordó aljára teszem a zöldfűszerek  felét, egyik szál tormát megtisztítva, elhasítva,
az egyik fej tisztított fokhagymát, egy kanál szemes borsot, 3 babérlevelet szórok még bele.

A répát és a hagymát megpucolom, felkarikázom, a karfiolt nagyobb rózsákra szedem, a káposztát cikkekre vágom.  Elkezdem rétegezni a zöldségeket:
Legalul a zöld paradicsom kerül, mivel ez érik be legkésőbb. Szórok rá egy maréknyi répát, hagymát. Erre teszem az uborkát, közé hagymát, répát,  néhány cikk fokhagymát, és a káposztából néhány cikket.

Zárja a sort a karfiol a maradék káposztával, fokhagymával, répa és hagymával, a babérlevelekkel, szemes borssal. Tetejükre a zöld fűszerek kerülnek meg a torma.
Hideg vízben feloldom a sót és ráöntöm a zöldségekre. Rácsavarom a tetejét és három napig kamrába teszem. Ezután a levet letöltöm egy nagy fazékba ( ide kell egy jó férfiember segíteni:-)) megkeverem, majd visszatöltöm a hordóba. Lezárom.
Két hét után lehet már kóstolgatni, kb ennyi idő alatt megérik.
Beérés után ilyen lesz:


17 megjegyzés:

  1. Ezt a finomságot eddig még csak kóstoltam , én nem készítettem. Nagyon finom. Milyen jó lesz nektek télen !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól összeérnek az ízek, még a leve is finom:-)

      Törlés
  2. Fantasztikus! Keresgéltem jó hordós savanyúságot, és mivel nagyon szeretem a blogod, ez lesz az, mit mindenképp ki fogok próbálni! Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök Ditti, akkor jó volt az időzítés:-)

      Törlés
  3. Hmmm - még nem készítettem - a 30 literes hordócska már szép mennyiséget rejthet. Meddig elég?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, decemberig megesszük a nagy részét. Paradicsom szokott maradni a legvégén, ezt egy dobozba teszem, felöntöm a levével és a hordó máris üres:-)

      Törlés
  4. Nagyokat nyelek, mert összefutott a nyál a számban. Legszívesebben lemennék savanyúságot enni, na de közel éjfélkor (,) mégse :)
    Nem ismertem ezt a sós változatot. Szombaton fogok eltenni egy kisebb mennyiséget. Zseniális vagy!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:-) én is így éreztem a vajas kiflijeid láttán!:-)

      Törlés
  5. Én is minden évben teszek el hordós savanyúságot, imádjuk :) nagyon guszta a tiéd is! :)

    VálaszTörlés
  6. Ez másfajta hordós savanyúság, mint amit én ismerek, mert az ecetes, cukros, tartósítószeres. Van még zöldparadicsomom, kipróbálom. Erjedés közben nem fog kifutni? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a só tartósítja, nem erjed, nem fut ki. Három nap után lehet egy kissé zavaros lesz a leve, ( nálam most szép tiszta maradt)ekkor kell megforgatni( kiönteni, megkavarni és vissza). Jó két hét és lehet enni. Nem kell semmi tartósító bele!

      Törlés
    2. Szia HajniZoli, nagyon ugyes kis recept, nagyon tetszik :-)
      ezt ugy erted hogy:
      -leontod a hordobol a levet egy fazekba
      -megkavarod egy kanallal a levet( nem kell melegiteni/forralni?)
      -vissza ontod a hordoba es az egeszet megforgatod?
      koszi

      Törlés
  7. Milyen finom is lesz, ha kész lesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma forgattam meg a levet, szép pirosas a káposztától. És az illata is nagyon jó:-)

      Törlés
  8. Megcsináltam vasárnap a savanyúságot, holnap kell majd forgatni. Viszont csak másnap jutott eszembe, hogy tehettem volna bele csípős csöves kispaprikát, szerinted ezt pótolhatom, ha forgatom a levet. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szúrd csak bele nyugodtan. Nem kell megvárnod a forgatást, nem kényes savanyúság ez. Lesz ideje megérni a többivel.

      Törlés