Aki kóstolta tudja milyen finom tud lenni ez a savanyúság. Minden ősszel teszek el egy kisebb hordóban (30 l). Az elmúlt évek alatt kialakult, hogy miből kell bele több, miből kevesebb az szerint, hogy mit szeretünk jobban. Két-három hét alatt érik be, majd utólag ezt a fotót pótolom.
A hordó aljára és tetejére:
2 kötés zeller szár
2 nagyobb szál torma
2 fej fokhagyma
6 db babérlevél
2 ek szemes bors
kapor
csombor
4 szál sárgarépa
2 fej fehér hagyma
3 kg zöld paradicsom
5 kg uborka
4 kg karfiol
1 kg vörös káposzta
A felöntőléhez:
17 l víz
17 ek durva só
A hordó aljára teszem a zöldfűszerek felét, egyik szál tormát megtisztítva, elhasítva,
az egyik fej tisztított fokhagymát, egy kanál szemes borsot, 3 babérlevelet szórok még bele.
A répát és a hagymát megpucolom, felkarikázom, a karfiolt nagyobb rózsákra szedem, a káposztát cikkekre vágom. Elkezdem rétegezni a zöldségeket:
Legalul a zöld paradicsom kerül, mivel ez érik be legkésőbb. Szórok rá egy maréknyi répát, hagymát. Erre teszem az uborkát, közé hagymát, répát, néhány cikk fokhagymát, és a káposztából néhány cikket.
Zárja a sort a karfiol a maradék káposztával, fokhagymával, répa és hagymával, a babérlevelekkel, szemes borssal. Tetejükre a zöld fűszerek kerülnek meg a torma.
Hideg vízben feloldom a sót és ráöntöm a zöldségekre. Rácsavarom a tetejét és három napig kamrába teszem. Ezután a levet letöltöm egy nagy fazékba ( ide kell egy jó férfiember segíteni:-)) megkeverem, majd visszatöltöm a hordóba. Lezárom.
Két hét után lehet már kóstolgatni, kb ennyi idő alatt megérik.
Beérés után ilyen lesz:
Ezt a finomságot eddig még csak kóstoltam , én nem készítettem. Nagyon finom. Milyen jó lesz nektek télen !
VálaszTörlésJól összeérnek az ízek, még a leve is finom:-)
TörlésFantasztikus! Keresgéltem jó hordós savanyúságot, és mivel nagyon szeretem a blogod, ez lesz az, mit mindenképp ki fogok próbálni! Köszönöm a receptet! :)
VálaszTörlésNagyon örülök Ditti, akkor jó volt az időzítés:-)
TörlésHmmm - még nem készítettem - a 30 literes hordócska már szép mennyiséget rejthet. Meddig elég?
VálaszTörlésHát, decemberig megesszük a nagy részét. Paradicsom szokott maradni a legvégén, ezt egy dobozba teszem, felöntöm a levével és a hordó máris üres:-)
TörlésNagyokat nyelek, mert összefutott a nyál a számban. Legszívesebben lemennék savanyúságot enni, na de közel éjfélkor (,) mégse :)
VálaszTörlésNem ismertem ezt a sós változatot. Szombaton fogok eltenni egy kisebb mennyiséget. Zseniális vagy!!!
Köszönöm:-) én is így éreztem a vajas kiflijeid láttán!:-)
TörlésÉn is minden évben teszek el hordós savanyúságot, imádjuk :) nagyon guszta a tiéd is! :)
VálaszTörlésAkkor tudod milyen fincsi:-) köszi!
TörlésEz másfajta hordós savanyúság, mint amit én ismerek, mert az ecetes, cukros, tartósítószeres. Van még zöldparadicsomom, kipróbálom. Erjedés közben nem fog kifutni? Éva
VálaszTörlésEzt a só tartósítja, nem erjed, nem fut ki. Három nap után lehet egy kissé zavaros lesz a leve, ( nálam most szép tiszta maradt)ekkor kell megforgatni( kiönteni, megkavarni és vissza). Jó két hét és lehet enni. Nem kell semmi tartósító bele!
TörlésSzia HajniZoli, nagyon ugyes kis recept, nagyon tetszik :-)
Törlésezt ugy erted hogy:
-leontod a hordobol a levet egy fazekba
-megkavarod egy kanallal a levet( nem kell melegiteni/forralni?)
-vissza ontod a hordoba es az egeszet megforgatod?
koszi
Milyen finom is lesz, ha kész lesz! :)
VálaszTörlésMa forgattam meg a levet, szép pirosas a káposztától. És az illata is nagyon jó:-)
TörlésMegcsináltam vasárnap a savanyúságot, holnap kell majd forgatni. Viszont csak másnap jutott eszembe, hogy tehettem volna bele csípős csöves kispaprikát, szerinted ezt pótolhatom, ha forgatom a levet. Éva
VálaszTörlésIgen, szúrd csak bele nyugodtan. Nem kell megvárnod a forgatást, nem kényes savanyúság ez. Lesz ideje megérni a többivel.
Törlés