Edó-tól származik a recept, köszönet érte. Nagyon finom, aromás kalács!
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
1 tojás
10 dkg cukor
2 dl tej
2 ek olaj
1 kk rumaroma
2,5 dkg élesztő
csipet só
Kenéshez:
10 dkg puha vaj
Töltelék:
15 dkg marcipán
20 dkg magvalt meggy
Tetejére:
1 felvert tojás
A tésztához egy dl langyos tejben elkavartam egy kiskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni. Kimértem a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztővel együtt rugalmas tésztát dagasztottam. Letakarva egy órát kelesztettem.
A tésztát 30x50-es téglalappá nyújtottam, megkentem a puha vajjal, ráreszeltem a marcipánt, rászórtam a lecsepegtetett meggyet. A tészta széleit visszahajtottam, majd a hosszú felétől felcsavartam.
A kalácsot sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortasütő formába helyeztem, csiga formába felcsavarva. Még 20 percet kelesztettem, felvert tojással a tetejét lekentem és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütöttem.
Ezt elmentem Karácsonyra! Méltó kísérője lesz a szokásos, kihagyhatatlan mákos-meggyes bejglinek. :))
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik!:-)
TörlésNagyon szép. Gyakran készítem, koronás kalácsnak hívom, mert felül kinyílik, és olyan ,mint egy korona. igaz, csak akkor, ha felül van a nyílása a tekercsnek.
VálaszTörlésÉn meg próbáltam úgy tekerni, hogy alulra kerüljön:-) erre nem is gondoltam. Köszönöm.
TörlésNagyon szép és finom kalács lehet! Na ilyenkor szoktam nagyokat sóhajtozni és azon gondolkodni hogy mit is kéne sütnöm?:-))
VálaszTörlésGondolom ötlet az kerül:-)
TörlésA kalács finom nagyon, a fiamnak első ismerkedése volt a marcipánnal, nem győzte enni:-)
Gyönyörű és hatalmas darab:) Nálunk minden jöhet, ami marcipános. Szép hétvégét kívánok:)
VálaszTörlésKöszönöm Trollanyu! Nekünk is jöhet:-)
TörlésSzép hétvégét!
De finom a tölteléke!
VálaszTörlésAz volt Vicuska:-)
TörlésFinomságos! Hmmm ! Imádom a marcipánt (is) :)
VálaszTörlésKöszönöm!:-)
TörlésNagyon szép:)
VálaszTörlésKöszi Kati!:-)
TörlésNagyon szeretem a marcipánt, úgyhogy ez a kalácska nagy kedvencem lenne! :)
VálaszTörlésÍzlett volna szerintem Hankka:-)
TörlésMár a neve is nagyon megtetszett, aztán a recept láttán le is mentettem. Csuda finom lehet... :P
VálaszTörlésKöszi, az volt:-)
TörlésLassan lesz ismét marcipán a négy betűs diszkontokban - és akkor próba lesz!
VálaszTörlésCsak ajánlani tudom.
TörlésEz nagyon finom lehet, és szép is lett! :)
VálaszTörlésKöszi:-)
Törléshogyan készül a marcipán?mertén nem tudok
VálaszTörléseredetit vásárolni valaki írja megy üzibe.köszi.
A házi marcipánhoz:
Törlés10 dkg héjtalan mandulát ledarálunk, összekeverjük
5 dkg porcukorral
2 tk vízzel
1 tk mandula aromával. Addig gyúrjuk amíg összeáll, kemény, reszelhető lesz.