Na gyerekek, ekkora kenyeret sem sütöttem eddig!
A napokban rátaláltam Terike blogjára, amely tele van csodás kenyerekkel, zsömlékkel, kalácsokkal. Nagyon megkívántam a kenyérsütést, így neki is fogtam a legfrissebb receptje alapján kovászt készíteni. Másnap dagasztottam a kenyeret.
Alapnak vettem a receptjét, mivel nem voltak pontosan azok a lisztjeim amik kellettek volna, így azt tettem ami éppen volt:-)
Egy dolgot elnéztem. Csak sütőpapírral födtem le a kenyeret sütés közben, ami a 230 fokos sütőben 40 perc alatt megégett és a papír alatt a kenyér teteje is. Sütés után fogtam egy kést és jól megvertem, amolyan rusztikus lett:-)
Most már tudom, hogy valami födő-féle kell rá. Ettől eltekintve nagyon finom lett a kenyér és óriási. 2 kg 15 dkg volt sütés után.
Na most, ha tudok ilyen nagy kenyeret is sütni egyszerre, miért süssek csak fél kiló lisztből? Ennek most ehetjük az oldalát legalább két napig:-) tovább nem tart az biztos, mert nagyon finom és többet is eszünk belőle mint a bolti társaiból.
Köszönöm Terike, lesz még ennek folytatása!:-)
Este összekavartam a kovászhoz a hozzávalókat:
3 dl víz
30 dkg fehér kenyérliszt
1 ek olaj
4 dkg friss élesztő
Lefóliáztam a tálat és másnap délig a konyhapulton hagytam. Ekkor kimértem a tésztához valókat:
5 dl víz
7 csapott kk só
1 ek porcukor
2 ek olaj
50 dkg fehér kenyérliszt (búza)
20 dkg barna liszt (búza)
10 dkg tk tönkölyliszt
20 dkg graham liszt
A tészta hozzávalóihoz adtam a kovászt, összekevertem (kézzel, mert gépem az nincs), majd dagasztottam addig amíg nem ragacsos, rugalmas tésztává állt össze. Lehet tenni még vizet hozzá ha szükséges, ez függ a liszttől. Ettől a pillanattól liszt nem érheti Terike szerint, ezt nagyon be is tartottam.
Tálba tettem a tésztát, letakarva 30 percet kelesztettem. Ezután kiborítottam, finoman átgyúrtam, még kelesztettem 45 percet. Most cipóvá formáltam, sütőpapírral kibélelt tortasütő formába tettem (28 cm), letakarva harmadjára még 30 percet kelesztettem. A tetejét pengével bevágtam és az előmelegített 230 fokos sütőbe tettem, tetejére sütőpapírt borítottam. 40 percet sütöttem, majd visszavettem a hőt 190 fokra és még 10 percet hagytam.
Még forrón kivettem a formából és rácsra téve hagytam kihűlni.
De szép lett! Látszik rajta, hogy nagyon finom! :) Én is szívesen rágcsálnám az oldalát! ;)
VálaszTörlésKöszönöm Ági! Van még belőle, jöhetsz rágcsálni:-)
TörlésDe jó! :) Futok, szaladok! Vacsorára még odaérek!;)
TörlésÁlomszép! Ha tényleg túl nagy, küldjétek ide a maradékot...;-)
VálaszTörlésJól saccoltam a két napot, már csak egy szelet van meg egy sarok:-) készíthetem a következőt:-)
TörlésTényleg óriási és gyönyörű, én már beszereztem egy nagy ovális jénait fedővel:) Terike egy művész, én is nagyon szeretem a kenyereit, munkáit:)
VálaszTörlésÍrta Terike, hogy zománcos lábosba nagyon szép kenyereket süt, kifogom próbálni abban is, csak valami tetőt kell szereznem rá. Egy kisebb lábossal megborítom:-)
TörlésHát az igazi művészet amit Ő csinál!
De szép:) Na ezt jó lenne megtanulni:) Bár én most hanyagolom a kenyeret:)
VálaszTörlésKöszi Kati! Hidd el, annyira egyszerű, megtudod csinálni ha nekifogsz. És olyan jó érzés, hogy Te sütötted:-) Na a rajzolást a tetejére, oda kell gyakorlat!
TörlésMa láttam magyar diétás kenyérlisztet, azt vegyítheted, sütheted és eheted:-)
Nagyon szép lett, se-baj, hogy megégett a teteje! Látom rajta, hogy,nagyon finom és az a kéreg a tetején? Mennyei.
VálaszTörlésA különbséget meglátod, ha beborítva sütöd!
Teljesen más lesz tőle. Egy a lényeg, hogy pont az edényre illő tetőt kell használni!
Örülök a kenyereidnek, és további szép sikeres kenyérsütést kívánok! Katinak pedig üzenem, hogy bátran fogj hozzá, a leírás alapján biztos sikerül! Üdv minden Kenyeres-pajtásomnak!
Köszönöm Terike! Készülök a következő sütésre, de az már beborítva lesz:-)
TörlésNagyon szép lett ! Mostanában hanyagolom a kenyérsütés mivel nem eszem, de most megkívántam!
VálaszTörlésVálassz diétás lisztet Éva, vagy teljes kiőrlésűt. Vegyítve kenyérliszttel megfelel diétában is, azt eheted.
TörlésCsodás kenyeret sütöttél! Milyen hatalmas lett! :) Sajnálom, hogy kicsit megégett :(
VálaszTörlésAttól még jó volt:-)
TörlésJaj, gyönyörűséges! :) Direkt tetszik, hogy sültebb a teteje, nagyon szeretem! :)
VálaszTörlésKöszi Hanka!:-)
Törlés