2013. szeptember 14., szombat

Árpa Attila sajttortája- Blogkóstoló 11.


Dina a házigazdája a Blogkóstoló 11-nek. Petrát  sorsolta társamul. Örültem neki, mivel nem ismertem a blogját. Most jó alaposan átfésültem, végül ennél a sajttortánál tettem le a voksomat.
  Szeretem a valamiben különleges süteményeket, ez is olyan. Egy nagyon folyós sajtkrém kekszalapon, amelynél csak mered remélni, hogy másfél óra sütés után meg is szilárdul. Mellesleg a tortaformát egy nagyobb  tálba kell állítani, amelyben víz van, ebben párolódik, sül.


 Lássuk akkor a hozzávalókat: 23 cm-es tortaforma

A kekszes réteghez:
15 dkg darált háztartási keksz
10 dkg vaj
8 dkg cukor
5 dkg apróra vágott dióbél

A krémhez:
50 dkg mascarpone
20 dkg cukor
25 dkg tejföl
4,5 dkg étkezési keményítő
5 tojás

  A kekszet a vajjal, a cukorral, a dióbéllel összedolgoztam, a tortaforma aljába nyomkodtam.
  A sütőt beállítottam 120 fokra. A tortaformát egy nagyobb darab alufóliára helyeztem, széleit felhajtottam, majd egy nagyobb hőálló tálba tettem, amit kb. 1 cm magasan megtöltöttem vízzel.
  A krémhez a hozzávalókat a tojások kivételével mixerrel kikevertem, végül a tojásokat is hozzáadtam. Nagyon folyós massza lett a végeredmény, amit ráöntöttem a kekszes alapra és mehetett a meleg sütőbe 90 percre.
  A formában hagytam hűlni 3 órát, majd hűtőbe tettem reggelig. Csak ezután vettem le a karimát.

13 megjegyzés:

  1. Mennyei lett :) szívesen kipróbálom én is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Millye! Csak ajánlani tudom:-)

      Törlés
  2. Ezt már én is kimentettem magamnak, ideje lesz beütemezni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp megéri kipróbálni, jóféle:-)

      Törlés
  3. Mi imádjuk a sült sajttortát, meg mindegyiket:) Nagyon szép lett, szuper választás volt:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta! Jót választottál! :)

    VálaszTörlés
  5. Ezzel a diós alappal nagyon fincsi lehet, jó választás volt! :)

    VálaszTörlés
  6. Megérte kivárni a dermedési időt - nagyon ínycsiklandó lett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt még egy kissé lágy volt a belseje. A maradék tudott igazán összeállni, az sem tartott sokat:-)

      Törlés
  7. Hű, nagyon klassz lett! Igen, a legnehezebb kivárni, amíg szilárd állapotba kerül, onnantól gyorsan fogy :)

    VálaszTörlés