A csokis kalácshoz készítettem este a tangzhong-ot, gondoltam dupla adaggal készítek és kipróbálom kenyérbe is. El is készült.
Kell még nekem tapasztalat, hogy cserepes legyen a héja, mint a kenyérsütő nagyasszonyok kenyereinek, viszont finom lett és házi. A belsejét a burgonyás kenyér állagához tudom hasonlítani. Az biztos, hogy készül még tangzhong-al kenyér nálunk:-)
A tangzhong receptjét itt megtaláljátok.
Hozzávalók a kenyérhez:
60 dkg kenyérliszt
2 ek zabkorpa
20 dkg tangzhong
2 ek olaj
3 dl víz
1 kk cukor
1 dkg friss élesztő
2 kk só
A langyos vízbe kavartam a cukrot, beletettem az élesztőt és hagytam felfutni.
A többi hozzávalót kimértem és az élesztős vízzel jól összegyúrtam, dagasztottam. Sima, nem ragacsos tésztát kaptam.
Letakarva meleg helyen 50 percet kelesztettem. Ezután finoman átgyúrtam, formáztam és egy 26 cm-es sütőpapírral kibélelt tortaformába tettem.
Letakarva még egy órát kelesztettem.
A sütőt előmelegítettem 230 fokra, az aljába hőálló tálkába vizet tettem. A másodjára is megkelt kenyeret a forró sütőbe tettem. 10 perc után 200 fokra csökkentettem a hőmérséklet és még 40 percet sütöttem. Rácsra téve hagytam kihűlni.
Ebből az adagból egy 95 dkg-os kenyerünk lett.
Ez elsőre is szuper!
VálaszTörlésKöszönöm Lilla!
TörlésLátom nagyon bejött a tanghzong nektek is. :) Szép lett a kenyér, látszik a belsején, hogy finom. :) Én is kifogom próbálni.
VálaszTörlésSzeretem, hogy néhány perc alatt elő lehet készíteni és a vele készült kenyér, kalács könnyű, puha állagú.
TörlésKíváncsian várom a kenyeredet:-)
Nagyon szépséges ez a kenyérke! :) Én is szívesen kipróbálnám :)
VálaszTörlésHa a torták mellett tudsz időt szakítani,próbáld ki, meglátod milyen finom:-)
TörlésNagyon szép állagú kenyérkét sütöttél, ezek szerint ez a technikai kenyérsütésnél is működik! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka! Működik jól kenyérben is:-)
TörlésNagyon szép lett a kenyérke:) Szoktam én is tangzhongos kenyeret sütni, nekünk a rozsos magvas ízlik legjobban:) Az én gyerekeimdirekt azt kérik, hogy puha legyen a kenyér héja, ne cserepes, de eddig nekem is csak párszor sikerült cserepesednie:)
VálaszTörlésCsak én akarom látni, hogy tudok cserepes héjút is sütni:-) a családnak ez mindegy, Ők örülnek a házi kenyérnek. Megnézem nálad a rozsos magvast:-)
Törléssoha nem lesz cserepes héjú a kenyér, ameddig bármilyen zsiradékot is tartalmaz.
VálaszTörlésKöszönöm, kipróbálom zsiradék nélkül lássam milyen lesz. Lehet akkor morzsálódni fog?
TörlésA morzsalékosságnak több oka van, liszt minősége, víz mennyisége, sütési idő, stb Péksüteményeknél használunk zsiradékot.
VálaszTörléshasználjon több vizet a dagasztáshoz, hogy lágyabb tésztát kapjon. Legyünk konkrétabbak pl: 1kg liszt 56-62% víz. tehát 5,6-6,2 dl a vízmennyiség lisztre számolva (mindig lisztre számoljuk az összetevőket százalékos formában, tehát a liszt mindig a 100%, ha 52% a víz az 5,2 dl. Sokkal könnyebb így bármilyen receptúrát megjegyezni.)
Ez nagyon jó tanács, örömmel olvasom. A következő kenyerem zsiradékmentes lesz, nagyon kíváncsi vagyok.
TörlésKöszönöm!
Ha megsült a kenyér forrón formában sütés esetén formából kivéve vagy lemezen sütve azonnal hűvös, szellős helyen hűlni hagyni és cserepes lesz.
VálaszTörlésmég egy apróság: sütés előtt vízzel kenje le a kenyeret.
VálaszTörlésMilyen kis apróságok vezetnek a jó kenyérhez. Nagyon köszönöm.
TörlésSzeretném tudni, hogy a 20 dkg thangzhong-ot milyen arányban éred el. 5 dkg liszt +2,5 dl víz, vagy 10 dkg liszt és 5 dl víz. Köszönettel: Magdi
VálaszTörlésKedves Magdi, 10 dkg liszttel és 5 dl vízzel. Jó régen készítettem ezzel az eljárással, de az 5 dkg-s adagból nem lesz meg. Többet is lehet készíteni, ha marad meg, hűtőbe téve néhány napig eláll.
Törlésthangzhong hol lehet vásárolni és milyen árban van.Én most hallok először róla
VálaszTörlésNem lehet vásárolni, el kell készíteni. A recept leírása a bevezető szövegben,az ITT linken olvasható.
VálaszTörlés