A napokban Gionetta az irodájában fantasztikus fehér kenyeret dagasztott, így tanította egy indiai tanítványát. A kenyér olyan szép lett, hogy eldöntöttem másnap megsütöm. Egy kis olajat tettem az eredeti recepthez, máson nem változtattam.
Ilyen lett! Belül kissé tömöttebb mint az öreg tésztával készült társai, de finom! A héja pedig ropogós.
Még melegen fotóztam, aztán letörtem azt a szép nagy, ropogós csücskét és vajjal megettem:-)
1 kg fehér kenyérliszt
2 csom. szárított élesztő
1 ek só
2 ek olaj
5 dl víz
A liszttel elvegyítettem az élesztőt, a sót, hozzáadtam az olajat és 4 dl vizet. A maradék vizet kis adagokban kavartam hozzá, ahogy felvette a liszt.Hagytam 10 percet pihenni, majd jól összegyúrtam, megdagasztottam. Letakarva egy órát kelesztettem. Kiborítottam, finoman átgyúrtam, még 30 percet kelesztettem.
Egy zománcos lábost sütőpapírral kibéleltem, a tésztát megformáltam, beletettem, tetejét pengével kereszt alakban bevágtam és hagytam még kelni amíg a sütő bemelegedett 210 fokra.
Egy kisebb zománcos lábost vízzel bespriccoltam, ráborítottam a kenyérre és betettem a forró sütőbe. 30 percet sütöttem így, majd a tetejét levéve addig hagytam amíg színt kapott( kb 15 perc).
Rácsra téve hagytam kihűlni.
Nagyon szép lett és tényleg a teteje a legjobb:) Nekem most annyira tetszenek a kovászos kenyerek, valahogy ráéreztem, minden este bekeverek egy adagot, hogy legyen másnapra.De ha egyszer elfelejtem, akkor ezt fogom megsütni a családnak.
VálaszTörlésEz most megtetszett, ki kellett próbálni:-) és igeen, a teteje a legjobb!:-)
TörlésMajdnem ugyanaz, mint az én ezer éve készített kenyereim. 810 g liszt, 1 cs szárított élesztő, 3 g vaj, vagy 2 ek olaj, 0,5 liter víz, 3 tk só
VálaszTörlésPontosan, az alap ugyanaz.
TörlésMesés! Bűnözésre csábít
VálaszTörlésArra bizony! Nem is voltam éhes, de ettem:-)
TörlésGyönyörűűűűű! És biztos hogy nagyon finom is :) kellene már egy nagy adag bátorság hogy kipróbáljam a kenyérsütést :)
VálaszTörlésNeked bátorság? :-)Csak neki kell fognod, meglátod pontosan olyan csodásak lesznek, mint a tortáid.
TörlésCsodaszép lett!! Azt a csücskét én is szívesen letörném, imádom:)))
VálaszTörlésKöszönöm, szívesen adnám:-)
TörlésNagyon szép ez a kenyered is! :)
VálaszTörlésKöszönöm Okki!:-)
TörlésAnnyira gusztaaaaaaaaa!!! :)
VálaszTörlésKösziiii!:-)
TörlésJaj, de, jaj, de nagyon örülök, hogy ízlett. :-)) Hát igen, az olaj kell bele, de nem lehet az irodában sajnos pepecselni. Itthon mindig azon dagasztom meg és csak jót tesz neki. És igen kissé tömörebb, de sokáig eláll. Már ha kibírja... ;-)
VálaszTörlésNálunk nem bírja sokáig, gyorsan lába kel:-)
TörlésKöszönjük Gionetta!