2013. szeptember 4., szerda

Tönkölylisztes, magos stangli

Ági stanglijai adták a lendületet, hogy nekifogjak, mikor az este megláttam. Ilyen bagett szerű hosszú péksüteményt még nem sütöttem, itt volt az alkalom kipróbálni.
A receptet majdnem teljesen átköltöttem, aszerint ami éppen volt itthon.
Na és hol van a negyedik stangli a fotóról? Azt éppen most vajazza a lányom, még langyosan:-)
Köszönjük Ági!



Este kavartam össze a kovászt:
2 dl hideg víz
20 dkg kenyérliszt
1 dkg friss élesztő

Összekavartam, a tálat fóliával lefödtem és a konyhapulton hagytam reggelig.
Reggel hozzáadtam:

4 ek házi tejfölt
1/2 dl langyos vizet
1 dkg friss élesztőt belemorzsolva
1/2 dl mogyoró olajat. Fakanállal jól összekavartam, majd még beleszórtam:
15 dkg kenyérlisztet
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet
5 dkg len és szezámmagot vegyesen
1 púpozott kk sót.
   Fakanállal kavartam össze, amíg összeállt a tészta. Hagytam 10 percet pihenni, ezután összegyúrtam sima tésztává. Letakarva meleg helyen egy órát kelesztettem.
A megkelt tésztát négy részre vágtam, finoman átgyúrtam, cipóvá formáltam. Mindeniket hosszúkásra nyújtottam, majd felcsavartam. Egy csavarás után a széleit lenyomkodtam.
Az első nem igazán sikerült, de a másodiknál rájöttem a technikára.

   Sütőpapíros tepsire rakosgattam a stanglikat. 

Tetejüket lekentem egy kevés tejjel, megszórtam magokkal, néhány helyen bevagdostam.
30 percet hagytam még pihenni.
   Hideg sütőbe tettem, 200 fokra és 30 percre állítva . A sütő aljába kevés vizet löttyintettem, hogy gőz keletkezzen.
   A megsült stanglikat kevés vízzel lepermeteztem.



16 megjegyzés: