.

2013. szeptember 20., péntek

Marcipános-meggyes kalács

  Kicsitől nagyig szeretjük a kalácsot bármilyen formájában. Ez pedig szerelem volt első látásra. 
Edó-tól származik a recept,  köszönet érte. Nagyon finom, aromás kalács!

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
1 tojás
10 dkg cukor
2 dl tej
2 ek olaj
1 kk rumaroma
2,5 dkg élesztő
csipet só

Kenéshez:
10 dkg puha vaj

Töltelék:
15 dkg marcipán
20 dkg magvalt meggy

Tetejére:
1 felvert tojás

   A tésztához egy dl langyos tejben elkavartam egy kiskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni. Kimértem a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztővel együtt rugalmas tésztát dagasztottam. Letakarva egy órát kelesztettem.
   A tésztát 30x50-es téglalappá nyújtottam, megkentem a puha vajjal, ráreszeltem a marcipánt, rászórtam a lecsepegtetett meggyet. A tészta széleit visszahajtottam, majd a hosszú felétől felcsavartam.
  A kalácsot sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortasütő formába helyeztem, csiga formába felcsavarva. Még 20 percet kelesztettem, felvert tojással a tetejét lekentem és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütöttem.
   




24 megjegyzés:

  1. Ezt elmentem Karácsonyra! Méltó kísérője lesz a szokásos, kihagyhatatlan mákos-meggyes bejglinek. :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép. Gyakran készítem, koronás kalácsnak hívom, mert felül kinyílik, és olyan ,mint egy korona. igaz, csak akkor, ha felül van a nyílása a tekercsnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg próbáltam úgy tekerni, hogy alulra kerüljön:-) erre nem is gondoltam. Köszönöm.

      Törlés
  3. Nagyon szép és finom kalács lehet! Na ilyenkor szoktam nagyokat sóhajtozni és azon gondolkodni hogy mit is kéne sütnöm?:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom ötlet az kerül:-)
      A kalács finom nagyon, a fiamnak első ismerkedése volt a marcipánnal, nem győzte enni:-)

      Törlés
  4. Gyönyörű és hatalmas darab:) Nálunk minden jöhet, ami marcipános. Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu! Nekünk is jöhet:-)
      Szép hétvégét!

      Törlés
  5. Finomságos! Hmmm ! Imádom a marcipánt (is) :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szeretem a marcipánt, úgyhogy ez a kalácska nagy kedvencem lenne! :)

    VálaszTörlés
  7. Már a neve is nagyon megtetszett, aztán a recept láttán le is mentettem. Csuda finom lehet... :P

    VálaszTörlés
  8. Lassan lesz ismét marcipán a négy betűs diszkontokban - és akkor próba lesz!

    VálaszTörlés
  9. Ez nagyon finom lehet, és szép is lett! :)

    VálaszTörlés
  10. Barkóné Kiss Mária2013. szeptember 30. 9:04

    hogyan készül a marcipán?mertén nem tudok
    eredetit vásárolni valaki írja megy üzibe.köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A házi marcipánhoz:
      10 dkg héjtalan mandulát ledarálunk, összekeverjük
      5 dkg porcukorral
      2 tk vízzel
      1 tk mandula aromával. Addig gyúrjuk amíg összeáll, kemény, reszelhető lesz.

      Törlés