.

2012. július 27., péntek

Expressz házi fehér kenyér


Thechefviki játékot hirdetett. Minden jelentkező sorsolással kapott egy párt, akinek a blogjáról valami finomságot kell elkészíteni. Nagy érdeklődéssel vártam a sorsolást. Örűltem, amikor egy számomra ismeretlen blogot sorsoltak nekem, NYAM blogját. El is kezdtem nézelődni a portáján. Nem volt könnyű a választás, sok finomsággal találkoztam. Mostanában többféle kenyérsütéssel próbálkoztam, így döntöttem az expressz kenyér mellett. Mivel a gyerekek vakációznak, nincs olyan nagy kenyérfogyasztás nálunk. Így még harmadnapra is maradt néhány szelet. Nem morzsálódik, friss maradt, nagyon finom.

75 dkg kenyérliszt
3 dkg hideg vaj
2 kk só
7 g szárított élesztő
4,5 dl langyos víz
olaj
tej

A liszthez morzsoltam a vajat, hozzáadtam a sót, az élesztőt. Lassanként hozzágyúrtam a langyos vizet, amíg ragacsos tésztát kaptam. 10 percet dagasztottam. Nincs kenyérsütő gépem, így minden kenyeret kézzel dagasztok. Mindig csodásak lettek.Nagyobb tálat kiolajoztam, a tésztát beletettem, letakartam és kitettem a napra másfél órára. Gyönyörűen megkelt. Kiborítottam, picit átgyúrtam, 2 egyforma részre osztottam és 2 darab kiolajozott kalácssütőbe tettem. Egy darab fóliát beolajoztam és a tésztára borítottam. Még 30 percet pihentettem. Eközben a sütőt előmelegítettem 200 fokra, a kelttészta tetejét lekentem tejjel és 35 perc alatt megsütöttem. Kopogott a teteje, ahogy kell sütés után, de én mindig biztosra akarok menni, ezért mindig keresek egy kis repedést és tűpróbával ellenőrzöm, hogy biztosan kisült-e.
Köszönöm a játékot és a receptet :)



6 megjegyzés:

  1. Kedves Hajni! Szuper választás, nagyon jó lett:) Örülök, hogy ízlett Nektek. Mi nagyon szeretjük! Tényleg még 4 nap után is finom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nyammm!
      Annyira sikeresen vizsgázott, hogy gyakran fog majd az asztalunkra kerülni. Köszönjük:)

      Törlés
  2. Mindig nagyon szép kenyereket és kalácsokat sütsz, most sincs ez másképp! Gyönyörű! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi hankka! Nagyon szeretem sütni, aztán lesni mi sül ki belőle:)

      Törlés
  3. Olyan jó puhának és könnyűnek látszik... Én nagyon ritkán sütök kenyeret, mert nálunk nagyon kevés kenyér fogy... de ezt meg kellene próbálnom egyszer.

    VálaszTörlés
  4. Finom és kiadós. Na meg nem üzleti feltuningolt kenyeret eszel. Próbáld ki egyszer.

    VálaszTörlés