.

2012. július 24., kedd

Krumplis kenyér


Anyukám szokott krumplis kenyeret sütni. Érdekes, hogy érzésből süti, nem méri az adagokat. Így pontos receptet nem kaptam tőle. Anyai nagyanyám a süteményeket is recept nélkül sütötte. Tudta, érezte miből mennyit. 
Nekifogtam én is krumplis kenyeret sütni és büszkén mondhatom, nagyon finom lett. Mivel napközben nagy melegek voltak, estére terveztem a sütését. Éjfélre sült ki. A lányom végigasszisztálta és amikor végre kivettem a sütőből már ugrott is, hogy megvágja:) nehezen sikerült még 10 percet megmentenem, hogy hűljenek egy kicsit. Olyan jó étvággyal ette, hogy én is csatlakoztam hozzá:) másnap estére már nem volt a kenyerünkből. A gyerekek csak úgy simán, semmi nélkül is kérték, annyira finom, puha volt a belseje. Az biztos, hogy még sokszor fogom megsütni.


70 dkg krumpli
65 dkg kenyérliszt
1,2 dl víz( a krumpli főzőlevéből)
4 bő kk só
2,5 gr friss élesztő
1 kk cukor
3 ek olaj


A krumplit jól megmostam, főni tettem héjában 2 kk sóval. Miután megfőtt, meghámoztam és krumpliprésen átnyomtam.
A krumpli levéből, amikor már langyosra hűlt kivettem, beletettem az élesztőt és a cukrot. Mikor elkezdett dolgozni, a krumplival, a liszttel és az olajjal jól összegyúrtam és kb 10 percet dagasztottam. Egy tálban letakarva 1 órát kelesztettem, aztán kettévágtam. A kezemmel kissé kör alakúra nyújtogattam és feltekertem mindkét darabot. Lisztezett deszkán még 30 percet pihentettem. Eközben a sütőt előmelegítettem 190 fokra egy nagyobb tepsivel együtt. Egy kis edénybe vizet forraltam, ezt is betettem a sütőbe, hadd gőzölögjön. Mikor a sütő bemelegedett, a tepsit kivettem, a két darab kenyértésztát ráhelyeztem úgy, hogy az alján a tűrt rész felülre kerüljön. A tepsi ment vissza a sütőbe. 15 perc után kivettem a tálat a vízzel. 
A kenyeret összesen 45 percet sütöttem. Olvastam régebb, hogy a kenyérsütés utolsó 10 percében jó egy fakanalat bedugni a sütő ajtójához. Így tettem én is. Lehet enélkül is ilyen finom lett volna a kenyerem, de kipróbáltam. Ropogós héjú, puha belsejű, néhol krumplidarabkákkal...


8 megjegyzés:

  1. Na hát, olyan jót nevettem. Tudod milyen kenyeret sütöttem ma? Krumplisat:)
    Csak én kevés krumplit tettem bele és tettem teljes kiőrlésű lisztet is. 20 óra körül sült meg:)

    Ezek után ( na meg egyébbként is ) megfogom sütni a Te recepted szerint is:)

    Tudod már én is írtam róla, hogy Anyám sem mért és a blog írás előtt én sem ( nem is volt mérlegem ).
    Érzi az ember:)

    Ölellek,

    VálaszTörlés
  2. Na mi jól egy húron pendülünk:) a tegnap a cukkinis kenyérrel én, ma te a krumplissal:) de jóó!

    VálaszTörlés
  3. Az én gyerekkoromból sajnos kimaradt a házi kenyérsütés, mert nagyszüleim már elég idősek voltak ahhoz, hogy kenyeret dagasszanak -amit egyébként régebben 2-3 naponta megtettek-, szüleim pedg már a modernebb kor gyermekei. Így csak nagymamám elbeszéléséből sejtem, hogy milyen mennyei lehet a frissen kisült házi kenyér íze. Gratulálok a kenyérsütéshez, a fantasztikus végeredményhez és ahhoz, hogy a gyerekeitek nem maradnak ki ebből az élményből:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük heti menük! Nincs is szebb dolog, mint amikor türelmetlenül várják és teleszájjal majszolják az általunk sütött finomságokat. Remélem megmarad nekik az íz, az illat, az emlék:)

      Törlés
  4. Nagyon szép a kenyérkéd, kívülről is és az állaga is! :) Nagyon szeretem a krumplis ételeket, biztosan nagyon finom lehet a kenyér íze is a főtt krumplival! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az íze nagyon finom volt. Sajnos a fotó lett gyengus, de igyekszem:)

      Törlés
  5. Gyönyörű ez a kenyér! Jó nagy lehet! Az én Anyukámnak is "marék"+"csésze" volt a mérce, nem volt mérlege.Csak egy húzó mázsa, ami gyümölcsök mérésére volt alkalmas. megtartottam a teraszomon díszeleg,kedves emlék.Régi szép idők!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valahogy a házi kenyerek gyorsabban elfogynak, mint az üzletiek. Amikor nekifogok, akkor mindig kettőt kell sütnöm.
      Sokszor jó hallgatnunk a megérzéseinkre, Ők is azt tették...és jó emlékeznünk is.

      Törlés