.

2012. július 4., szerda

Sárgabarack befőtt

A minap Alíz-nál láttam, hogy sárgabarackból készített befőttet. Én eddig mindig csak őszibarackból készítettem. Most kipróbáltam ezt a variánst is, követve Alíz receptjét. Már a szirup amikor megfőtt nagyon illatos volt a fűszerektől. Lehet, hogy a telet nem érik meg, mert már a gyerekek kiszemelték:)

3 kg sárgabarack
2,3 l víz
15 ek cukor
fahéjdarabok
szegfüszeg
csipetnyi szalicil

A barackokat megmostam, félbevágtam. A vizet a cukorral és a fűszerekkel odatettem főni. Amikor lobogni kezdett beledobáltam 10 darab barackot, néhány percet hagytam, éppen csak hogy színt váltson, majd szűrőkanállal kiszedtem és az előkészített üvegekbe raktam. Mikor a barack elfogyott, a levet újraforraltam, egy csipetnyi szalicilt kavartam bele és rátöltögettem a barackokra a fűszerekkel együtt. Ledugaszoltam és szárazdunsztba tettem, ahol 2 napot pihent, amíg teljesen kihűlt. A 3 kilós adagból 8 üveg befőtt lett.

6 megjegyzés:

  1. De rég ettem sárgabarackbefőttet! Anyukám készített régen, s mivel puha lesz, nem marad roppanós, mint az őszibarack, a többiek nem rajongtak érte, mindig én ettem meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most nálunk is eldől, hogy ki kedvence lesz:) ősziből menő mindenkinek.

      Törlés
  2. Képzeld én is tettem el már egy hete, kicsit másképpen, majd a lekvárral együtt írom.
    Nagyon szép, gusztusos a Tiétek!
    :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki! Ha a gyerekek kiszemelték, nem éri meg a telet. :))) S nehogy úgy járjatok, mint én, hogy magatok elől is "el kelljen rejteni". :)))

    VálaszTörlés