2013. február 1., péntek

Citrom szelet

A napokban nagy volt az izgalom nálunk. A lányom bejelentkezett egy iskolai cserediák programba. Eljött a várva várt nap. Ma érkeznek a holland gyerekek. Egy hétig fogadjuk nálunk, aztán húsvét után ők mennek egy hétre.
Egy fogadó party-t rendeztek, ahová egy-egy tál sütit vittek és szertettel várják a gyerekeket. Ide készítettem ezt a citrom szeletet, remélem ízleni fog nekik :-).


A lapokhoz:
3 csésze liszt ( a csésze 2,5 dl)
1 csésze zsír
1 csésze cukor
1 csésze tej
1 sütőpor
1 citrom lereszelt héja, leve

A krémhez:
1 üveg baracklekvár

1 és 1/2 csésze tej
4 ek liszt
1 csom. vaj (vagy margarin)
1 csésze cukor
1 citrom lereszelt héja, leve

A lapokhoz a hozzávalókból sima tésztát gyúrtam. Négy részre osztottam és tepsi hátán négy lapot sütöttem 180 fokos sütőben, kb 10-10 perc alatt. Amíg a lapok hűltek, elkészítettem a krémet.
A lisztet egy kevés tejjel csomómentesre kavartam. A többi tejet odatettem főni. Amikor forrt belecsorgattam a lisztes tejet és péppé főztem. Hideg vízbe állítottam, hogy hamarabb hűljön ki. Hideg- langyosra hűtöttem, belekavartam a cukrot, a puha vajat, a citrom héját és levét. Teljesen kihűlve töltöttem meg a lapokat.
Az alsó lapra a krém felét, rá a második lapot, erre tettem a lekvárt, újra lap következett, erre a krém megmaradt része került, majd a negyedik lap.
Kissé a kezemmel lenyomkodtam és másnap reggelig a hideg kamrában pihent. Reggelre a lapok teljesen megpuhultak, szépen lehetett szeletelni.

27 megjegyzés:

  1. Gyerekkorom kedvence, de ma is nagyon szeretem!
    Édesanyám is e szerint a recept szerint sütötte.
    Köszi, hogy feltetted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözöllek Judit:-)
      Régi recept, nekem is még lánykoromból való, édesanyámtól. Nem volt sok időm a napokban, linzert szerettem volna, de ez is nagyon finom és hamar is megvan.
      Örülök, hogy látogatsz.

      Törlés
  2. Ez nagyon fincsi lehet! Remélem jól sikerült a találkozó. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól sikerült köszi, most ismerkedünk:-)

      Törlés
  3. Ce de bunatati ai facut in ultima vreme !!!Va pup!

    VálaszTörlés
  4. Sosem ettem még, de nagyon fincsinek ígérkezik! Nagyon hasonlít a mézes-krémesre, rettentő kíváncsi vagyok, hogy ízben mit mutat! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Citromos, a savanykás íz dominál :-)

      Törlés
  5. Jaj de szuper kis süti recept! Köszönjük neked! A cserdiák program meg nagyon jól hangzik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen nekünk nem volt ilyen az iskolában. A lányomnak ez a második ilyen programja. Az első Győr-ben volt, most Hollandia lesz :-)

      Törlés
  6. 2 évvel ezelőtt mi is részt vettünk egy cserediák programban, bár nyelvi nehézségekkel nem kellett megküzdenünk, ugyanis egy erdélyi magyar kislány volt a vendégünk 5 napig. 1 évre rá a lányom vendégeskedett nála és családjánál Erdélyben. Azóta is tartjuk a kacsolatot a facsén. Én személy szerint nagyon jó dolognak tartom ezt a programot. Kár, hogy a mi időnkben nem volt ilyen lehetőség...A recepted is szuper! Nálunk anyukám szokott citrom szeletet sütni, általában dupla adagban. Ugye nem kell részleteznem, miért...:))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy miért duplán, azt nem kell:-)
      Itt most angolul folyik a tárgyalás:-) igazi nyelvlecke a gyerekeknek, de jól boldogulnak:-)

      Törlés
  7. Azt hiszem, ezt nevezzük mi mimózának. Nagyon finom, régi kedves süti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ismertem ezen a néven:-) A receptet még lánykoromban jegyeztem le:-)

      Törlés
  8. Nálunk is mimóza néven ismert, üdítően finom sütemény, biztosan nagy sikert arattatok vele! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt, elfogyott:-) habár ezek a holland gyerekek előre mindent megszagolnak, megforgatnak, óvatosan megkóstolnak, aztán ha ízlik eszik:-)

      Törlés
  9. Már a Fb-on is csorgott a nyálam, amikor megláttam ennek a sütinek a fotóját v.melyik nap, és most végre ideérve, nagyon tetszik a recept is. Nagyon szeretem az ilyen süteményeket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Könnyen elkészíthető, puha, citromos. Nekünk is bármikor jöhet:-)

      Törlés
  10. Tojás nem kell a tésztába? Éva

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  12. Megkérdezhetem, hogy mekkora tepsi hátán sültek a lapok?? Előre is köszönöm!! :))

    VálaszTörlés