.

2013. február 23., szombat

Spenótos gnocchi

Szeretjük a spenótot főzelékbe, de másképp nem kísérleteztünk vele. Egy olasz könyvet talált Zoltán az interneten, innen szúrtuk ki ezt a gombóc receptet.
Nekem a gnocchi egy krumplis tészta, gondoltam ebbe van belekavarva a spenót, de nem. Krumpli nincs benne, helyette az alap a ricotta, az olasz friss sajt.
Indultam is az üzletbe, megvolt a ricotta, készült a gombóc.
Nekünk felnőtteknek nagyon ízlett, a gyerekeknek úgy ne:-). Más íz,  mint amit megszoktunk. Bővebben van benne szerecsendió, és az olvasztott vajban zsálya.
Íme a recept:

20 dkg spenót
50 dkg ricotta
1 tojás
5 ek liszt
10 dkg reszelt sajt (parmezán, ha van)
1/2 kk szerecsendió
só, fekete bors

A gombócokat beleforgatni:
5 dkg olvasztott vaj
6 db zsályalevél (eredetileg 12)

A spenótot tisztítás, mosás után leforráztam, majd leszűrtem. A leveleket késes robotgépbe tettem és összeaprítottam.
A ricottán egy kis víz volt, azt letöltöttem és egy tálba tettem, jól kikavartam, majd hozzáadtam a spenótot, a tojást, a lisztet, a sajtot, az őrölt szerecsendiót, a sót és borsot. Összekavartam.
Egy nagyobb tepsibe kevés lisztet szórtam, gombócokat formáltam a masszából és a tepsire tettem száradni 15-20 percet.
Addig vizet forraltam egy kevés sóval, a gombócokat 3-4 adagban megfőztem, adagonként 5 percet lobogtatva.
A vajat megolvasztottam, a zsályaleveleket beleszórtam, kavargattam, amíg a vaj átvette a zsálya ízét, illatát.
A megfőtt gombócokat a fűszeres vajba forgattam, melegen tálaltam. Aki kért, még megszórta reszelt sajttal.

6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Megoszlottak a vélemények, de szerintem finom:-)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki. Én az ivói EK - találkozon ettem először életemben ilyet, az medvehagymával volt készítve, de nagyon ízlett.

    VálaszTörlés