A csirke:
4 comb (én egy egész csirkét boncoltam fel, két comb, két szárny és a mellet használtam fel hozzá)
4 gerezd fokhagyma
1 kk paradicsompüré
2 ek finomliszt
4 dl csirkealaplé
0,5 dl tejszín
só
olaj
A csirkealkatrészekről leszedem a bőrt, megsózom őket majd forró olajban megpirítom. Az edényt félrehúzom a tűztől, elkeverem benne a szétnyomott fokhagymákat és a paradicsompürét, rászórom a lisztet, 2-3 perc alatt megpirítom, majd felöntöm az alaplével. 1-2 percig forralom, majd beleteszem az elősütött hűsokat, lefödöm és kb 40 percig főzöm. A végén tejszínnel dúsítom.
A zsemlegombóc:
6 zsemle (vagy ugyanannyi nagyobb szelet kenyér)
3 dkg füstölt szalonna
2 db tojás
10 dkg liszt
1 dl tejföl
kevés reszelt szerecsendió
fél csokor metélőhagyma (vagy egy kis fej hagyma)
4 zsemlét beáztatom, kinyomkodom. A maradék 2 zsemlét kb 1 centis darabokra vágom. Kevés olajban kiolvasztom az apróra vágott szalonnát, ha kész, szűrőlapáttal kiszedem az elkészült tepertőket. A forro zsiradékban megpirítom a zsemlekockákat. Az beáztatott zsemléket, a teperőket, a kockákat egy nagyobb keverőtálba teszem. Hozzáadom az apróra vágott metélőhagymát, két tojás sárgáját, a tejfölt, a szerecsendiót és a lisztet. Jól összedolgozom, majd végül a keményre vert tojásfehérjét is hozzákavarom. Kis gombócokat készítek majd forró, enyhén sós vízben, 10 perc alatt kifőzöm őket.
Eredeti recept: Príma konyha 2013 februári száma.
Annyira guszta a kép, hogy holnap én is valami hasonlót próbálok majd összehozni! Nagyon meghoztátok a kedvemet :-)
VálaszTörlésAz csak jó, ha kedvet kaptál hozzá! Köszi Marka :-)
TörlésNagyon príma ez az étel, guszta és nagyon finom lehet!
VálaszTörlésFinom volt:-) köszönöm Éva.
TörlésHmmmmm!! A férjemnek meg sem merem mutatni mert a zsemlegombóc a kedvence :D
VálaszTörlésNem is tudom ki van szerencsésebb helyzetben, mert az enyém mindent lát és ki is szúrja ami neki tetszik. Persze ki is próbáljuk. Ezt is Ő találta és főzte:-)
TörlésDe jó, nagyon jó kis recept. Imádom a zsemlegombócot...:)
VálaszTörlésMi is szeretjük, fincsi volt:-)
TörlésA fokhagymás husi már önmagában is nagyon finom, hát még ezzel az isteni zsemlegombóccal! :) Tökéletes fogás! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka :-)
TörlésNagyon fincsit főztél! Bár zsemlegombócot még nem ettem.
VálaszTörlésMegakadt a szemem a piros "gogoson". Anyukám mindig készített, de én nem tudom, hogy is csinálta. Pedig de szerettem...
A zsemlegombóc is van akinek ízlik, van akinek nem. Én szertem:-)
TörlésA gogost még a tavaly előtt tettem el, de nagyon jól sikerült, finom roppanós még most is. Ha akarod, elküldöm a receptjét.
Imádom a zsemlegombócot! Nem sokszor fordul elő, hogy a körethez eszem a főételt és nem fordítva! A zsemlegombócnál pont így van:)
VálaszTörlésRitkán készítjük, pedig finom. Ilyen a blogos élet:-) mindig újat készítünk, a régi finomságok meg csak néha kerülnek elő:-)
Törlés:-) köszi Jutka!
VálaszTörlés