Meghoztam a borsóleves receptjét, amit itt találtam és amit a holland vendégünk kedvéért készítettem kisebb változtatásokkal.
Mivel a hús sem volt nagy barátja a gyerkőcnek, így csak a füstölt ízért szalonnát olvasztottam ki, de a pörcöket kiszedtem. Egyszerűen elkészíthető, zöldséges, gyengén fűszerezett, mégis nagyon finom.
40 dkg száraz sárgaborsó
20 dkg füstölt szalonna
3 nagy szál répa
2 fej vöröshagyma
1 kisebb zeller
csombor
só, bors
A sárgaborsót beáztattam reggel, késő délután főztem a levest.
A hagymákat, a szalonnát apróra vágtam, a répát karikára, a zellert kockákra.
A szalonnát kiolvasztottam, a pörcöket kiszedtem. A zsíron a hagymát megfuttattam, majd a répát, a zellert is beledobtam, átkavartam és ment bele a beáztatott borsó a levével együtt. Sóztam, borsóztam, vízzel feltöltöttem és 50 percet főztem. Amikor kész volt, belemorzsoltam a szárított csombort. Tálalásnál aki akarta, megszórhatta szalonnapörccel.
Nagyon sűrű és laktató leves. Hazai szemmel nézve majdnem főzelék :-).
Hát Én megyek hozzátok vendégnek!:)) A sárbaborsó főzeléket nagyon-nagyon szeretem,hidegen ,melegen. Így ezt is falnám tuti:))
VálaszTörlésGyere csak, szívesen látunk! :-)
TörlésSárgaborsó levest még nem csináltam de itt az ideje :)
VálaszTörlésMehet bele valamilyen füstölt hús, vagy bacon is. Ez nagyon egyszerűsített, de ízre finom. :-)
TörlésAzt nem írtad, hogy ezt megette-e a kis csávó? :)
VálaszTörlésAmúgy fincsi! :-P
Evett belőle, de nem sokat:-) ehetjük most a maradékokat:-)
TörlésLegalább megkóstolta....;-)
TörlésNagyon szeretem az ilyen jó kis sűrű leveseket, nekem is nagyon ízlene! :)
VálaszTörlésJó laktató. Nekem a csombor új volt a sárgaborsó leveshez, de nagyon talál vele, fincsi.
TörlésPáromnak nagy kedvence lenne...:)
VálaszTörlésBocs a többéves késésért, de csak most láttam meg ezt a bejegyzést.
VálaszTörlésA hollandok zöld felesborsóból készítik ezt a levest, és belefőznek minden zöldségfélét, pl. retket és annak a levelét, és ha van, akkor jó kis zselésítőket, pl. csülköt, és a legvégén az ún. rockworst-ot, ami leginkább egy jó minőségű, de min. 3 cm átmérőjű füstölt virslire emlékeztet. Így ha a gyerek nem ette meg, nem kell rajta csodálkozni, őt nem is emlékeztette a hazai ízekre borsóleves kategóriában.
rosszul írtam rookworst
VálaszTörlésKöszi az infót ìgy utólag is! Akkor kipróbáltam mindent, csak egyék valamit. :)
VálaszTörlésKöszi az infót ìgy utólag is! Akkor kipróbáltam mindent, csak egyék valamit. :)
VálaszTörlés