.

2013. február 8., péntek

Holland borsóleves- Erwtensoep

Meghoztam a borsóleves receptjét, amit itt találtam és amit a holland vendégünk kedvéért készítettem kisebb változtatásokkal.
 Mivel a hús sem volt nagy barátja a gyerkőcnek, így csak a füstölt ízért szalonnát olvasztottam ki, de a pörcöket kiszedtem. Egyszerűen elkészíthető, zöldséges, gyengén fűszerezett, mégis nagyon finom. 


40 dkg száraz sárgaborsó
20 dkg füstölt szalonna
3 nagy szál répa
2 fej vöröshagyma
1 kisebb zeller
csombor
só, bors

A sárgaborsót beáztattam reggel, késő délután főztem a levest.
A hagymákat, a szalonnát apróra vágtam, a répát karikára, a zellert kockákra.
A szalonnát kiolvasztottam, a pörcöket kiszedtem. A zsíron a hagymát megfuttattam, majd a répát, a zellert is beledobtam, átkavartam és ment bele a beáztatott borsó a levével együtt. Sóztam, borsóztam, vízzel feltöltöttem és 50 percet főztem. Amikor kész volt, belemorzsoltam a szárított csombort. Tálalásnál aki akarta, megszórhatta szalonnapörccel.
Nagyon sűrű és laktató leves. Hazai szemmel nézve majdnem főzelék :-).

14 megjegyzés:

  1. Hát Én megyek hozzátok vendégnek!:)) A sárbaborsó főzeléket nagyon-nagyon szeretem,hidegen ,melegen. Így ezt is falnám tuti:))

    VálaszTörlés
  2. Sárgaborsó levest még nem csináltam de itt az ideje :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mehet bele valamilyen füstölt hús, vagy bacon is. Ez nagyon egyszerűsített, de ízre finom. :-)

      Törlés
  3. Azt nem írtad, hogy ezt megette-e a kis csávó? :)
    Amúgy fincsi! :-P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Evett belőle, de nem sokat:-) ehetjük most a maradékokat:-)

      Törlés
    2. Legalább megkóstolta....;-)

      Törlés
  4. Nagyon szeretem az ilyen jó kis sűrű leveseket, nekem is nagyon ízlene! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó laktató. Nekem a csombor új volt a sárgaborsó leveshez, de nagyon talál vele, fincsi.

      Törlés
  5. Páromnak nagy kedvence lenne...:)

    VálaszTörlés
  6. Bocs a többéves késésért, de csak most láttam meg ezt a bejegyzést.
    A hollandok zöld felesborsóból készítik ezt a levest, és belefőznek minden zöldségfélét, pl. retket és annak a levelét, és ha van, akkor jó kis zselésítőket, pl. csülköt, és a legvégén az ún. rockworst-ot, ami leginkább egy jó minőségű, de min. 3 cm átmérőjű füstölt virslire emlékeztet. Így ha a gyerek nem ette meg, nem kell rajta csodálkozni, őt nem is emlékeztette a hazai ízekre borsóleves kategóriában.

    VálaszTörlés
  7. Köszi az infót ìgy utólag is! Akkor kipróbáltam mindent, csak egyék valamit. :)

    VálaszTörlés
  8. Köszi az infót ìgy utólag is! Akkor kipróbáltam mindent, csak egyék valamit. :)

    VálaszTörlés