Az első blogszülinapra terveztem már, de csúszott, így legközelebbi dátumnak a Valentin napot céloztam meg. Majdnem most is esett a dolog, mert nehezen értek ide a színek, amiket rendeltem.
Gondoltam Én, hogy szép fondantos tortát nem olyan egyszerű készíteni. Mivel soha nem tanultam és nem is tanítottak, sok különböző internetes oldalt átböngésztem, amíg odáig jutottam, hogy megpróbálkozom vele.
A fondant masszával nagyon jól, könnyen boldogultam, a színezéssel is.
Az első amit észrevettem, hogy a torta teteje picit hepehupás, tehát ide profi piskótát kell sütni, vagy a vajkrémet vastagabban rákenni, hogy egyenletes legyen.Azt hiszem inkább ez:-)
Másodszor nemcsak a tetejét kell lekenni, hogy ragadjon hozzá a fondant, hanem az oldalait is:-)
Harmadszor gyakorlat kell, hogy mennyi vastagra is kell nyújtani azt a fondantot, hogy éppen jó legyen.
Negyedszer pedig gyakorlat kell a formák elkészítéséhez, elrendezéséhez. Mivel ragasszam oda, hogy megálljon stb.:-)
Mivel a fondant cukormassza, mi meg a túl édes süteményeket nem szeretjük, egy savanykás töltelék mellett döntöttem, amit nagyon is jól tettem, mert a két íz nagyszerűen kiegészítette egymást.
Házi mascarponet készítettem, tejszínhabbal kikavarva, meggyel rétegezve. A lapokat meggylével locsoltam meg.
És akkor a recept:
A fondanthoz:
50 dkg porcukor (+ még a nyújtáshoz)
1 ek zselatin
6 ek víz
2 csapott ek. méz
1 ek vaj
A zselatint a vízzel vízgőz fölött felolvasztottam, majd hozzáadtam a vajat és a mézet. Összekavartam, hozzátettem a porcukrot. Addig kavartam, amíg összeállt. Porcukorral megszórt deszkára borítottam és gyúrtam még, amíg olyan nem lett, mint egy gyurma. Egy zacskóba tettem a hűtőbe pihenni, amíg a tortával elkészültem.
4 tojásból vizes piskóta
4 tojás
8 ek víz
20 dkg cukor
20 dkg liszt
A tojások sárgáját a cukorral és 4 ek vízzel habosra kikavartam.
A fehérjét 4 ek vízzel kemény habbá vertem és a liszttel felváltva a tojássárgás habba vegyítettem óvatosan.
Egy kisebb kapcsos tortaformába sütőpapírt vágtam, beleöntöttem a piskótát és 30 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.
A krémhez:
1 doboz (45 dkg-os) tejfölt egy vászonba borítottam ( nem kell összekavarni) és 5 órát hagytam csöpögni. Lehet egy éjszakát is hagyni.Sűrű krémet kaptam. Ezt kavartam ki
2 csom. vanília cukorral és
2 dl tejszínhabbal ( édesített volt, ezért nem tettem több cukrot)
1 csupor fagyasztott meggyet hagytam kiolvadni, papírra tettem, hogy a nedvességét szívja föl.
A kihűlt piskótából három lapot vágtam. Az alsót meglocsoltam meggyszörppel, ment rá egy rész krém, rá meggyszemek, újra lap, locsolva, krém, meggy, majd befödtem a harmadik lappal.Ezt is meglocsoltam.
A megtöltött torta tetejét felmelegített, átpasszírozott meggylekvárral kentem le, erre ment a kb. 3 mm-re kinyújtott fondant. A maradék masszát ételszínezővel megszíneztem, nyújtottam, kivágtam formával. Mielőtt a fehér fondantra tettem, picit megvizeztem, ez volt a ragasztó.
A fondant receptjét itt találtam.
szép lett :)
VálaszTörlésKöszönöm :-)
TörlésA hibák ellenére Én megvagyok elégedve vele. Valahogy el kell kezdeni:-)
Gratula, ügyes vagy:) én béna vagyok a tortasütés terén:)
VálaszTörlésÉn is csak próbálkozom. Köszi:-)
TörlésMindenkinek volt első fondant-tortája és a tiéd is megállja a helyét!
VálaszTörlésNekem tetszik , ügyes vagy és várom a többi fondant tortáidat is, mert remélem itt nincs vége!
Nincs vége, az biztos. Főleg, hogy ízlett a családnak is, kísérletezek vele:-)
TörlésMár vártam, csodaszép!
VálaszTörlésKöszönöm Nea!
TörlésLátnád az enyémet ,közzé se tettem, nem publikus! A Tied csoda szép lett! Oldalbordád el is dicsekedett vele a klubban, mit készített neki élete párja:))Gratula, ügyes vagy!!!
VálaszTörlésAkkor még jól jártam:-) így lehet csak értékelni mások fantasztikus tortáit, ha tudod, hogy mennyi mindenre kell figyelni amíg meglesz a végeredmény.
TörlésKöszönöm az elismerést Böbe!
Nem is látok rajta hibákat, az igyekezet pedig mindenképp dícsérendő! :) Ügyes vagy! :)
VálaszTörlésTe nem látod, de a gyakorlott szemek a tortakészítésben igen:-)
TörlésKöszönöm Neked!
Ahibakat csak te ladod en egy nagyon szep tortat latok , gratulalok !
VálaszTörlésBuszke lehet a csalad a tortad-ra !
Büszkék is voltak. A lányom azt mondta, hogy nemlehetabbahagyni torta:-)
TörlésKöszönöm Mandala!
Nagyon szép lett! :) Az én első fondantos tortám is fehér alapon piros szívecskés volt :) Remélem még látunk tőled ilyen szép tortákat :)
VálaszTörlés:-) remélem láttok majd ennél szebbeket is:-)
TörlésBiztos vagyok benne! :)
TörlésNagyon ügyes, gratula!
VálaszTörlésKöszönöm:-)
TörlésNem mondanám meg, hogy ez volt az első fondantos tortád, nagyon jól sikerült. Ügyes vagy! :)
VálaszTörlésÉn még soha nem próbáltam, szerintem egy ideig még nem is fogom, valahogy nem tudom rávenni magam, olyan mumus nekem ez a fondant.
Nekem is az volt, de ha más képes házilag elkészíteni, Én is képes vagyok és Te is. Abszolút könnyen és gyorsan elkészült a fondant. Próbáld ki majd:-)
TörlésÉn nézem, nézem a hibákat, de egyet sem találok! Tök ügyes vagy! És kell jobb alkalom a Valentin napnál ahhoz, hogy egy ilyen gyönyörűt tortát elkészíts? Szép alkalomhoz egy szép torta...:)
VálaszTörlésAz jó, ha nem látszik:-) köszönöm az elismerést, kedves vagy!
TörlésBeállok én is a gratulálók sorában: nagyon ügyes voltál!!! Ha ilyen az első, milyen lesz a többi? - Már alig várom, hogy lássam az újabb csodákat! Vigyázz, ez a dolog függőséget okoz.....:-DDDD
VálaszTörlésA függőség már kidugja a fejét. Azon agyaltam ma, hogy a megmaradt piros masszából meg kellene próbálnom virágot készíteni:-D rózsát pl.:-)
TörlésNagyon szép lett. én ugyan nem látok benne hibát! Nem tudom mire gondolsz :)
VálaszTörlésHát például, hogy nem lett szép sima a piskóta, így egy kissé hepehupás a torta. Meg nem is tudtam olyan szépen rásimítani az alján, volt egy-két ránc rajta és a szalagot nem vágtam körbe, csak kinyújtottam és úgy tettem rá. Láttam én a hibát, de a családból csak én láttam:-) mivel ez volt az első, nem volt összehasonlítási alap. Mindenkinek szép volt:-)
TörlésEz tök jó lett elsőre! Mindent leírtál hogy kell csinálni, a többi a gyakorláson múlik! Várom a következőket! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Így van, csak gyakorlat kérdése:-)
TörlésHátha ez a bénaság, akkor jól titkoltad. A képen nem látszik a hepe-hupa. Gyönyörű lett:-)) Olyan jól leírtad az elkészítését a fondant-nak, talán akkor nekem sem lesz gondom vele, az elsőnél. Mit nyavalyog az ember, hogy nem képes fondant készíteni, hát most megmutattad, hogy igen lehet, csak oda kell állni és csinálni! Gratulálok!!!:)
VálaszTörlésKöszönöm Tücsi!
TörlésNekem tényleg nagyon könnyen ment a fondant és a többi is csak hozzáállás és gyakorlat kérdése.
Már mindent elmondtak, nekem marad a "Puszillak" :)
VálaszTörlésÉn is Téged:-)
TörlésHajni, ez a torta gyönyörű lett, nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésNekem továbbra sincs bátorságom és türelmem fondantos tortát készíteni... :)
Köszi Gabriella! Csak egyszer fogjál neki, aztán meglátod:-)
Törlés