2013. február 14., csütörtök

Első fondantos tortám - Valentin napra

Végre napvilágot látott az első fondantos tortám, amit már nagyon régen tervezek. Ne a hibákat nézzétek hanem az igyekezetet :)


Az első blogszülinapra terveztem már, de csúszott, így legközelebbi dátumnak a Valentin napot céloztam meg. Majdnem most is esett a dolog, mert nehezen értek ide a színek, amiket rendeltem.
Gondoltam Én, hogy szép fondantos tortát nem olyan egyszerű készíteni. Mivel soha nem tanultam és nem is tanítottak, sok különböző internetes oldalt átböngésztem, amíg odáig jutottam, hogy megpróbálkozom vele.
A fondant masszával nagyon jól, könnyen boldogultam, a színezéssel is. 
Az első amit észrevettem, hogy a torta teteje picit hepehupás, tehát ide profi piskótát kell sütni, vagy a vajkrémet vastagabban rákenni, hogy egyenletes legyen.Azt hiszem inkább ez:-)
Másodszor nemcsak a tetejét kell lekenni, hogy ragadjon hozzá a fondant, hanem az oldalait is:-)
Harmadszor gyakorlat kell, hogy mennyi vastagra is kell nyújtani azt a fondantot, hogy éppen jó legyen.
Negyedszer pedig gyakorlat kell a formák elkészítéséhez, elrendezéséhez. Mivel ragasszam oda, hogy megálljon stb.:-)

Mivel a fondant cukormassza, mi meg a túl édes süteményeket nem szeretjük, egy savanykás töltelék mellett döntöttem, amit nagyon is jól tettem, mert a két íz nagyszerűen kiegészítette egymást. 
Házi mascarponet készítettem, tejszínhabbal kikavarva, meggyel rétegezve. A lapokat meggylével locsoltam meg.  


És akkor a recept:
A fondanthoz:

50 dkg porcukor (+ még a nyújtáshoz)
1 ek zselatin 
6 ek víz
2 csapott ek. méz
1 ek vaj

A zselatint a vízzel vízgőz fölött felolvasztottam, majd hozzáadtam a vajat és a mézet. Összekavartam, hozzátettem a porcukrot. Addig kavartam, amíg összeállt. Porcukorral megszórt deszkára borítottam és gyúrtam még, amíg olyan nem lett, mint egy gyurma. Egy zacskóba tettem a hűtőbe pihenni, amíg a tortával elkészültem.


4 tojásból vizes piskóta

4 tojás
8 ek víz
20 dkg cukor
20 dkg liszt

A tojások sárgáját a cukorral és 4 ek vízzel habosra kikavartam.
A fehérjét 4 ek vízzel kemény habbá vertem és a liszttel felváltva a tojássárgás habba vegyítettem óvatosan. 
Egy kisebb kapcsos tortaformába sütőpapírt vágtam, beleöntöttem a piskótát és 30 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.

A krémhez:
1 doboz (45 dkg-os) tejfölt egy vászonba borítottam ( nem kell összekavarni) és 5 órát hagytam csöpögni. Lehet egy éjszakát is hagyni.Sűrű krémet kaptam. Ezt kavartam ki
2 csom. vanília cukorral és 
2 dl tejszínhabbal ( édesített volt, ezért nem tettem több cukrot)

1 csupor fagyasztott meggyet hagytam kiolvadni, papírra tettem, hogy a nedvességét szívja föl.

A kihűlt piskótából három lapot vágtam. Az alsót meglocsoltam meggyszörppel, ment rá egy rész krém, rá meggyszemek, újra lap, locsolva, krém, meggy, majd befödtem a harmadik lappal.Ezt is meglocsoltam.


A megtöltött torta tetejét felmelegített, átpasszírozott meggylekvárral kentem le, erre ment a kb. 3 mm-re kinyújtott fondant. A maradék masszát ételszínezővel megszíneztem, nyújtottam, kivágtam formával. Mielőtt a fehér fondantra tettem, picit megvizeztem, ez volt a ragasztó.

A fondant receptjét itt találtam.


35 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm :-)
      A hibák ellenére Én megvagyok elégedve vele. Valahogy el kell kezdeni:-)

      Törlés
  2. Gratula, ügyes vagy:) én béna vagyok a tortasütés terén:)

    VálaszTörlés
  3. Mindenkinek volt első fondant-tortája és a tiéd is megállja a helyét!
    Nekem tetszik , ügyes vagy és várom a többi fondant tortáidat is, mert remélem itt nincs vége!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs vége, az biztos. Főleg, hogy ízlett a családnak is, kísérletezek vele:-)

      Törlés
  4. Látnád az enyémet ,közzé se tettem, nem publikus! A Tied csoda szép lett! Oldalbordád el is dicsekedett vele a klubban, mit készített neki élete párja:))Gratula, ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor még jól jártam:-) így lehet csak értékelni mások fantasztikus tortáit, ha tudod, hogy mennyi mindenre kell figyelni amíg meglesz a végeredmény.
      Köszönöm az elismerést Böbe!

      Törlés
  5. Nem is látok rajta hibákat, az igyekezet pedig mindenképp dícsérendő! :) Ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te nem látod, de a gyakorlott szemek a tortakészítésben igen:-)
      Köszönöm Neked!

      Törlés
  6. Ahibakat csak te ladod en egy nagyon szep tortat latok , gratulalok !
    Buszke lehet a csalad a tortad-ra !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Büszkék is voltak. A lányom azt mondta, hogy nemlehetabbahagyni torta:-)
      Köszönöm Mandala!

      Törlés
  7. Nagyon szép lett! :) Az én első fondantos tortám is fehér alapon piros szívecskés volt :) Remélem még látunk tőled ilyen szép tortákat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) remélem láttok majd ennél szebbeket is:-)

      Törlés
  8. Nem mondanám meg, hogy ez volt az első fondantos tortád, nagyon jól sikerült. Ügyes vagy! :)

    Én még soha nem próbáltam, szerintem egy ideig még nem is fogom, valahogy nem tudom rávenni magam, olyan mumus nekem ez a fondant.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is az volt, de ha más képes házilag elkészíteni, Én is képes vagyok és Te is. Abszolút könnyen és gyorsan elkészült a fondant. Próbáld ki majd:-)

      Törlés
  9. Én nézem, nézem a hibákat, de egyet sem találok! Tök ügyes vagy! És kell jobb alkalom a Valentin napnál ahhoz, hogy egy ilyen gyönyörűt tortát elkészíts? Szép alkalomhoz egy szép torta...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az jó, ha nem látszik:-) köszönöm az elismerést, kedves vagy!

      Törlés
  10. Beállok én is a gratulálók sorában: nagyon ügyes voltál!!! Ha ilyen az első, milyen lesz a többi? - Már alig várom, hogy lássam az újabb csodákat! Vigyázz, ez a dolog függőséget okoz.....:-DDDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A függőség már kidugja a fejét. Azon agyaltam ma, hogy a megmaradt piros masszából meg kellene próbálnom virágot készíteni:-D rózsát pl.:-)

      Törlés
  11. Nagyon szép lett. én ugyan nem látok benne hibát! Nem tudom mire gondolsz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát például, hogy nem lett szép sima a piskóta, így egy kissé hepehupás a torta. Meg nem is tudtam olyan szépen rásimítani az alján, volt egy-két ránc rajta és a szalagot nem vágtam körbe, csak kinyújtottam és úgy tettem rá. Láttam én a hibát, de a családból csak én láttam:-) mivel ez volt az első, nem volt összehasonlítási alap. Mindenkinek szép volt:-)

      Törlés
  12. Ez tök jó lett elsőre! Mindent leírtál hogy kell csinálni, a többi a gyakorláson múlik! Várom a következőket! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Így van, csak gyakorlat kérdése:-)

      Törlés
  13. Hátha ez a bénaság, akkor jól titkoltad. A képen nem látszik a hepe-hupa. Gyönyörű lett:-)) Olyan jól leírtad az elkészítését a fondant-nak, talán akkor nekem sem lesz gondom vele, az elsőnél. Mit nyavalyog az ember, hogy nem képes fondant készíteni, hát most megmutattad, hogy igen lehet, csak oda kell állni és csinálni! Gratulálok!!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Tücsi!
      Nekem tényleg nagyon könnyen ment a fondant és a többi is csak hozzáállás és gyakorlat kérdése.

      Törlés
  14. Már mindent elmondtak, nekem marad a "Puszillak" :)

    VálaszTörlés
  15. Hajni, ez a torta gyönyörű lett, nagyon ügyes vagy!
    Nekem továbbra sincs bátorságom és türelmem fondantos tortát készíteni... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabriella! Csak egyszer fogjál neki, aztán meglátod:-)

      Törlés