.

2012. június 22., péntek

Húsgombóc csorba

Egy örök kedvenc, finom, savanykás leves.

1/2 kg daralthús
1 tojás
20 dkg rizs
1 fej hagyma

bors
3 szál répa
2 szál petrezselyem
1 kisebb fej karalábé
1 kis zellergumó
ízlés szerint Bors Magic (savanyító, Delikat termék), ha nincs akkor citromlé
lestyán levél
kevés olaj
tejföl

A hagymát apróra vágom, kevés olajban megdínsztelem. A darálthúst, a tojással, a dínsztelt hagymával, rizzsel, sóval, borssal összekeverem. Kis gombócokat formázom belőlük, egy nagyobb tányérra teszem öket, majd be a hűtőbe.A zöldségeket apró kockákra vágom, kevés olajban párolni teszem. Sózom, fedő alatt, víz nélkül, kb 10 percet hagyom a tűzön. Felöntöm kb 4 liter vízzel, forralás után kis lángon főzöm, amíg félpuhák lesznek a zöldek benne. Felcsavarom a lángot, hogy jól lobogjon a leves és beleteszem a hűtőből kivett gombócokat. Ha megfőttek, savanyítom a Bors Magic-kal és apróra vágott lestyán leveleket szórok a tetejére. Tejföllel és csípőspaprikával tálalom.

12 megjegyzés:

  1. A tejfölt leszámítva ugyanígy készül nálam is. :))) Biztos csak jót tehet vele egy kis tejföl, legközelebb kipróbálom, mert ha nem látom nálatok, eszembe nem jutott volna, hogy tejfölözzem. :)))

    VálaszTörlés
  2. Ez finom, én is rendszeresen főzöm, csak nálunk ilyen, hogy bors magic az nincs, tehát citrommal vagy ecettel savanyítok vagy a tejföllel:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tökéletes a citrom is Anikó. Ízre nem nagy a különbség. A tejföl a korona:)

      Törlés
  3. Ez fantasztikusan finomnak hangzik, mentettem is! :-)

    VálaszTörlés
  4. Valamikor elkészítem a Fiúknak!
    Éjjel írok, puszi:-)

    VálaszTörlés
  5. Hmmm... nagyon fincsi lehet! :P

    VálaszTörlés
  6. Én is így készítem, majdnem, de sok lestyánt használok. A Bors magic az nem més mint korpacibere a Maggitól. Én korpaciberét szoktam vásárolni, nálunk lehet kapni, sokkal finomabb, mint a citrom vagy egyéb savanyítószer.

    VálaszTörlés
  7. A lestyán szerintem is kell rá:) Köszi a bors magic magyar megfelelőjét, a korpaciberét. Román oldalakon láttam, hogy házilag is lehet készíteni. Én még nem próbáltam.

    VálaszTörlés