.

2012. július 10., kedd

Madártej


Örök kedvenc nálunk kicsitől a nagyig. Melegben főleg jól lehűtve egyenesen isteni. Minimum két liter tejből készítem.

2 liter tej, amiből 0,5 dl félreteszünk
5 tojás
2 csom. vanília cukor
2 ek vaníliás pudingpor
7 ek cukor( ízlés szerint még lehet tenni)

A tejet a vanília cukrokkal főni teszem. A tojásfehérjéket 2 ek cukorral kemény habbá verem. Amikor már forró a tej, de még nem lobog, a habból galuskákat szaggatok és a tej tetejére teszem, kb 4 darabot egyszerre. Kb egy fél perc gőzölés után könnyen átfordulnak. Lyukas kanállal kiszedem, szűrőbe teszem.
A tojássárgákat a maradék cukorral kikavarom, hozzáadom a pudingport és a hideg tejjel elkavarom. A forró tejbe csorgatom a pudingporos keveréket, állandóan kavargatva 1-2 percig főzöm. Hagyom kihűlni, majd a galuskákkal, mazsolával, fahéjjal megszórva fogyasztjuk.


12 megjegyzés:

  1. Az 1 hetes Lora(Heléna) édesanyjának - aki, ugye, nem mellesleg a húgom - nem győzzük elkészíteni a madártejet, hogy kellő mennyiségű anyatej termelődjön a pici számára (nem hiszem, hogy bebizonyított tény az, hogy a madártejtől több anyatej termelődik, de minket ez egyáltalán nem zavar, mert IMÁDJUK)...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Madàrtej és köménymag leves:) engem is ezzel tömött anyukám abban a periódusban. Igaz vagy nem, megvolt az eredménye:)

      Törlés
  2. Csatlakozom a madártej imádók táborához! Fahéjjal megszórva még nem próbáltam, no de majd legközelebb!! :-)

    VálaszTörlés
  3. Barbi emlegette nemrég a madártejet, most meg látom is nálad... Elég ritkán készítek, pedig mindenki odavan érte. Szerintem hagyomány kisbabás Anyukáknak madártejet készíteni, nálunk legalábbis az volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az anyukák is szívesen fogyasztják:)

      Törlés
  4. mi is szeretjük...
    A madaraid mindjárt elrepülnek és viszik a hírt a világba!

    VálaszTörlés
  5. Szerintem nincs is ember a világon, aki ne szeretné a madártejet! :) Én sem próbáltam még fahéjjal, de legközelebb megkóstolom így is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az illat Hankka, a vanília meg a fahéj keveréke, hmmm. Ki kell próbálni:)

      Törlés
  6. Két napja nézegetem fb-on a madártejedet :)), annyira imádom!! Rég készítettem, valamikor télen. (érdekes, mindig csak télen készítem)

    VálaszTörlés