.

2012. augusztus 15., szerda

Ketchup Jamie módra

Ahol gyerekek vannak, ott van ketchup fogyasztás is. Nálunk  főleg a lányom a nagy fogyasztó. Először a tavaly főztem ketchupot, de elkövettem egy hibát. Nagy adaggal egyféle ízt készítettem. Ezért mikor mindig csak azt ették megunták és kérték, hogy  vegyek üzletit, hogy változzon.
Tanúlva a hibámból, az idén többféle ízesítést kipróbálok kisebb adagokkal. Így remélem egész évben örülhetnek a házi ketchupnak és meg sem unják:)
Jamie egyik kisfilmjében láttam ezt az ízesítést. Kevesebb ecettel próbáltam ki, nekem túl sok volt az eredeti adag.
A gyerekek letesztelték, finom lett:)


4 fej vöröshagymát apróra vágtam és kevés olajon 15 perc alatt megdinszteltem
1 kk mustármagot
2 kk koriandermagot
4 db szegfűszeget mozsárban összetörtem és a hagymára szórtam
2 ujjnyi gyömbért megpucoltam, darabokra vágtam
4 cikk fokhagymát szeletekre vágtam és ezeket is a hagymához adtam.
4 kg paradicsomot megmostam, a csumáját kivágtam, elhasogattam és a fűszeres hagymához adtam
kevés borsot
1 ek sót
1 nagy csokor bazsalikomot aprítottam bele és 45 percet főztem.  Összeturmixoltam és egy sűrű szitán átpasszíroztam. Ízesítettem
30 dkg barna cukorral és
2 dl vörösbor ecettel
Még 15 perc rotyogtatás után tiszta üvegekbe töltöttem, ledugaszoltam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Ebből az adagból 6 darab 3 dl-es üveggel lett.

16 megjegyzés:

  1. Nekem is megvan Jamie receptje, de még nem próbáltam ki, viszont tavaly Alíz ketchupját(Fakanálforgató tollforgató)főztem meg, nagyon fincsi:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi az ötletet, megyek megnézem:-)

    VálaszTörlés
  3. De jó, tetszik nekem, megkóstoljuk:))
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Mi is kóstoltuk már nagyon finom!! :)

    VálaszTörlés
  5. Lehet, készítek egy tesztverziót:)

    VálaszTörlés
  6. De jó ötlet! Régen a nagymamám is készített házi ketchupot és imádtam...

    VálaszTörlés
  7. Istenien hangzik ezzel a gazdag fűszerezéssel! :) Ki kellene próbálnom, a fiam nagy ketchup-rajongó! :)

    VálaszTörlés
  8. Azt hiszem még készítek, mert már két üveggel elfogyott:-)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jól hangzik ez a ketchup nálunk is sűrűn kell használni a konyhában:) ahogy az összetevőket olvasam nagyon finom lehet. Ha még lesz paradicsomunk a kertben, akkor én is akarok készíteni ketchupot egy kicsit magamnak is készítek ebből a fajtából. Köszi a receptet. Paradicsomlé már van több mint 20 liter készítve télre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így utólag írva is mondhatom, hogy finom ez a ketchup, már a fele el is van fogyva:-)

      Törlés
  10. Tegnap-tegnapelőtt én is kipróbáltam ezt a receptet. Szombaton piros, vasárnap pedig sárga paradicsomból. A pirosba nem is tettem cukrot, mert a paradicsom olyan finom édes volt, a sárgába is kb csak 1/3-át a megadott mennyiségnek, és ecetből is sokkal kevesebb került bele a mi ízlésünknek megfelelően. Ezektől a kis változtatásoktól eltekintve a recept teljesen bevált, isteni finom lett a végeredmény. Nagyon jól mutat a sárga és a piros együtt a polcokon. Tervbe vettem még egy harmadik adag elkészítését-zöld paradicsomból:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök Márti, hogy elkészítetted és ízlett! A zöld paradicsomos változatra én is kíváncsi vagyok:-) majd írd meg, hogy milyen lett!

      Törlés