Ahol gyerekek vannak, ott van ketchup fogyasztás is. Nálunk főleg a lányom a nagy fogyasztó. Először a tavaly főztem ketchupot, de elkövettem egy hibát. Nagy adaggal egyféle ízt készítettem. Ezért mikor mindig csak azt ették megunták és kérték, hogy vegyek üzletit, hogy változzon.
Tanúlva a hibámból, az idén többféle ízesítést kipróbálok kisebb adagokkal. Így remélem egész évben örülhetnek a házi ketchupnak és meg sem unják:)
Jamie egyik kisfilmjében láttam ezt az ízesítést. Kevesebb ecettel próbáltam ki, nekem túl sok volt az eredeti adag.
A gyerekek letesztelték, finom lett:)
4 fej vöröshagymát apróra vágtam és kevés olajon 15 perc alatt megdinszteltem
1 kk mustármagot
2 kk koriandermagot
4 db szegfűszeget mozsárban összetörtem és a hagymára szórtam
2 ujjnyi gyömbért megpucoltam, darabokra vágtam
4 cikk fokhagymát szeletekre vágtam és ezeket is a hagymához adtam.
4 kg paradicsomot megmostam, a csumáját kivágtam, elhasogattam és a fűszeres hagymához adtam
kevés borsot
1 ek sót
1 nagy csokor bazsalikomot aprítottam bele és 45 percet főztem. Összeturmixoltam és egy sűrű szitán átpasszíroztam. Ízesítettem
30 dkg barna cukorral és
2 dl vörösbor ecettel
Még 15 perc rotyogtatás után tiszta üvegekbe töltöttem, ledugaszoltam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Ebből az adagból 6 darab 3 dl-es üveggel lett.
Nekem is megvan Jamie receptje, de még nem próbáltam ki, viszont tavaly Alíz ketchupját(Fakanálforgató tollforgató)főztem meg, nagyon fincsi:)
VálaszTörlésKöszi az ötletet, megyek megnézem:-)
VálaszTörlésDe jó, tetszik nekem, megkóstoljuk:))
VálaszTörlésKöszönöm.
Örülök, hogy tetszik:-) szívesen.
TörlésMi is kóstoltuk már nagyon finom!! :)
VálaszTörlés:)
TörlésLehet, készítek egy tesztverziót:)
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni :)
TörlésDe jó ötlet! Régen a nagymamám is készített házi ketchupot és imádtam...
VálaszTörlésFinom és egészségesebb mint az üzleti!
TörlésIstenien hangzik ezzel a gazdag fűszerezéssel! :) Ki kellene próbálnom, a fiam nagy ketchup-rajongó! :)
VálaszTörlésAzt hiszem még készítek, mert már két üveggel elfogyott:-)
VálaszTörlésNagyon jól hangzik ez a ketchup nálunk is sűrűn kell használni a konyhában:) ahogy az összetevőket olvasam nagyon finom lehet. Ha még lesz paradicsomunk a kertben, akkor én is akarok készíteni ketchupot egy kicsit magamnak is készítek ebből a fajtából. Köszi a receptet. Paradicsomlé már van több mint 20 liter készítve télre.
VálaszTörlésÍgy utólag írva is mondhatom, hogy finom ez a ketchup, már a fele el is van fogyva:-)
TörlésTegnap-tegnapelőtt én is kipróbáltam ezt a receptet. Szombaton piros, vasárnap pedig sárga paradicsomból. A pirosba nem is tettem cukrot, mert a paradicsom olyan finom édes volt, a sárgába is kb csak 1/3-át a megadott mennyiségnek, és ecetből is sokkal kevesebb került bele a mi ízlésünknek megfelelően. Ezektől a kis változtatásoktól eltekintve a recept teljesen bevált, isteni finom lett a végeredmény. Nagyon jól mutat a sárga és a piros együtt a polcokon. Tervbe vettem még egy harmadik adag elkészítését-zöld paradicsomból:-)
VálaszTörlésNagyon örülök Márti, hogy elkészítetted és ízlett! A zöld paradicsomos változatra én is kíváncsi vagyok:-) majd írd meg, hogy milyen lett!
Törlés