Néhány hete több blogon lehetett látni a citromos legyező kalácsot. Azóta mozgatja a fantáziámat, de a döntő lökést amint az lenni szokott, a család adta meg.
Az eredeti recept azt hiszem Jade konyhájáról származik, mindenképp én azt vettem alapul. Nagyon finom, foszlós kalácsot kaptam. Érdekessége a tetején kialakult cukros kéreg és az alján ugyanattól a vajas-cukros krémtől sűlés közben kialakult karamelles íz. A tetejéről a mázat elhagytam, így is tökéletes lett.
A tésztához:
30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
5 dkg cukor
1 vanília cukor
2 kk száraz élesztő
2 csipet só
1,5 dl tej
6 dkg vaj
2 tojás
Az anyagokat egy nagy tálba öntöttem. A tej, vaj, tojás szobahőmérsékletű volt. Mindent összegyúrtam puha tésztává és 1 óra alatt duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát 45*35-ös téglalappá nyújtottam, rákentem a citromos krémet. A lapot vízszintesen 4 egyforma szélességű csíkra szeleteltem, egy-egy csíkot egymásra helyeztem és 5 kb egyforma részre vágtam. Fázisfotók Jade konyháján megtekinthetők. Egy 25*11 cm-es kalácsformát kivajaztam, egyik végét megemeltem és a krémes kockákat belehelyeztem, majd a formát egy kissé mozgatva eligazítottam a tésztát. Letakarva még 30 percet kelesztettem, majd előmelegített 180 fokos sütőben 35 perc alatt megsütöttem.10 percig a formában pihentettem, majd rácson hagytam kihűlni.
A krémhez:
10 dkg porcukor
1 citrom lereszelt héja
6 dkg puha vaj
A vajat habosra kavartam a porcukorral, majd hozzáadtam a citromhéjat is.
És ennyire volt türelmetlen a kicsi :D
De jól néz ki és citromos is, amit nagyon szeretek:) Ki kell próbálnom ezt hamarosan.
VálaszTörlésLehet tenni bele több citromhéjat is, akkor intenzívebb:-)
VálaszTörlésJaj, érzem az ízét a számban, annyira guszta. :P
VálaszTörlésÉn is hónapok óta készülök megsütni, mivel tényleg több blogon is lehet látni, és nagyon megtetszett. De annyi mindent szeretnék még sütni, hogy soha nem érek a végére... :))
Ezzel én is így vagyok:-) de lassan mindenik sorra kerül:-)
VálaszTörlésRemekül néz ki, egyszer én is nekiállok! :)
VálaszTörlésKöszönöm:-)
Törlés