Milyen szép is a magyar nyelv. Megmosolyogtam a címet amikor leírtam, de ha ez a neve ennek a fánknak, hát nem változtatok rajta.
Sógorom hozott a napokban egy láda szilvát, amiből nagyrészt lekvár készült, néhány zacsival ment a fagyasztóba is, meg egy tálacskával hagytam enni.
Ebéd utáni desszertnek készítettem az érett szilvából ezt a finomságot.
16 darabhoz:
Töltelékhez:
16 szem szilva
16 kis szem kockacukor
őrölt fahéj
A tésztához:
1 tojás
5 ek liszt
1,5 dl tej
olaj a sütéshez
csipet só
A szilvákból a magokat kiszedjük úgy, hogy a szilva ne essen szét. A kockacukrokat megforgatjuk az őrölt fahéjban és a magok helyére tesszük. A szilvákat óvatosan összenyomjuk.
A lisztből a tojással, sóval és tejjel sürűbb tésztát kavarunk.
A szilvákat beleforgatjuk a tésztába és kanállal, bő, forró olajba tesszük. Vigyázzunk, mert hamar megvan. Átfordítjuk a másik oldalára is és papírra szedjük. Mi még egy kis fahéjas porcukorral megszórtuk, de ez el is hagyható.
Még annyit fűznék hozzá, hogy érdemesebb meleg-langyosan fogyasztani úgy, hogy egyben bekapjuk:) mert akkor a legfinomabb amikor ráharapunk a szilvára és a fahéjas, cukros íz szétfolyik a szánkban:)
Úgy látom mindenhol sláger a szilva:) Így még nem kóstóltam:) Igazi szójáték a neve:)
VálaszTörlésMost van a szilva szezon, most kell alkotni:)
TörlésDe jól hangzik! Még nem ettem ilyen fánkot, de ahogy írod is, langyosan lehet a legfinomabb! :)
VálaszTörlésIgen hankka, úgy kell kipróbálni! :)
TörlésMég nem is hallottam ilyen fánkról, de olyan élvezetesen írtad le ahogy az íze szétfolyik a szánkban, hogy most rögtön kedvem lenne elkészíteni.:) Na jó, azért várok vele holnapig.
VálaszTörlés:) Tényleg olyan!
Törlés..én is azt éreztem, mint Gizi: ahogy olvastalak, csorgott le a torkomon:)
VálaszTörlésKöszönöm, így éjjel bőségesen elég ez az élmény, pont olyan mintha ettem volna:)
:-)
TörlésEz valami isteni finom lehet, nagyon tetszik. :P
VálaszTörlésKóstold csak meg:-)
Törlés