2012. augusztus 25., szombat
Öregtésztával készült fehérkenyér gránitlapon
Ezelőtt két nappal felcsigáztam az érdeklődést a gasztroblog csoportban a gránitlappal, amit most szereztem be és gyorsan ki is próbáltunk. Nagyon sok jót hallottunk róla, "kemencehatást" vált ki egy egyszerű konyhai tűzhelyből is, igazi kenyeret és pizzát süthetünk rajta. Eddig többféle kenyérrecepttel próbálkoztunk, de kovásszal vagy öreg tésztával még soha. Mindig úgy gondoltam, hogy ezek elkészítése és életben tartása bonyolult feladat, de mint kiderült, mégsem az. Nemrég Babett blogján találkoztunk egy csodálatos kenyérrel, amit gránitlapon sütött, hagyományos gázsütőben, öreg tésztával. Az Ő receptjét vettük alapul, amit fölöslegesnek tartok újra leírni, mivel Nála részletesen megtalálható.
Íme a főszereplő:
A méretei: 90x60x90 ... ízé: 34x34x2 cm. :D Ezzel a mérettel úgy ráfér a rácsra, hogy a szélénél 1-1 cm szabad hely marad. Nagyon olcsón jutottunk hozzá egy olyan üzletben, ahol gránitlapokat forgalmaznak.
És a kenyér:
A kenyér alulról:
Szeletelve:
Első tapasztalatok:
- a sütő rácsát a legalsó fokozatra helyeztük, rátettük a gránitlapot
- a sütőt maximumra kapcsoltuk
- 45 perc alatt 220 fokra melegedett
- a nagy izgalomban nem tettünk vizet a sütő aljába, így a gőz elmaradt és vele együtt a Babettnél látott cserepes, piros héj is, de a következő sütésnél jobban odafigyelünk
- a megkelt, megformázott kenyeret a forró lapra helyeztük és így sütöttük 40 percet
- a megsült kenyér héja alól-felűl ropogós maradt még másnap is, a belseje pedig puha, könnyed
- mielőtt teljesen kihűlt volna, a gyerekek a felét eltűntették :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ugyanígy voltam/vagyok a kenyérsütéssel én is, eddig csak barátkoztam az öregtészta gondolatával, de most újabb lökést adtál a kenyereddel. :) Nagyon szép lett kívül-belül, és jó, hogy leírtad a tapasztalataidat, köszönjük! Különösen az utolsó pont tetszik! :D
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni az öreg tésztát, mert a kenyér tőle könnyedebb lesz, más mint a csak élesztős. Fél kg lisztből készűlt öregtésztával 3 db kenyeret sütöttem.
TörlésA kovászost még mindig bonyolúltnak tartom, de majd megérek rá:-)
Hajni/Zoli, ez csodálatos, annyira örülök:)))
VálaszTörlésElképesztő vagy!
Nekem is van gránitlapom, még Édesanyámé volt, de ő főleg csokoládét és grillázs tortát formázott rajta. Sütésre nem használta.
Egyszer próbáld ki rajta a kenyérsütést, olyan mintha kemencében sütnéd:)
VálaszTörlésGyönyörű kenyér lett! örülök, hogy ízlett...csak megnyugtatásul írom, az enyém sem mindig cserepes:)))
VálaszTörlésCsak lesz cserepes a mienk is:-) de igazából az öröm az volt, amikor a gyermekek nekiugrottak és a felét eltüntették:-)
TörlésKöszönjük:-)
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon jó a blogod!
VálaszTörlésAz előbbi bejegyzés hibás volt töröltem!
Látod nekem meg gránitlapom nincs(csak szilikon gyúrólapom) Majd megemlítem a Jézuskám előtt!Üdv,Olgi néni.
Köszönöm az elismerő szavakat kedves Olgi néni!
TörlésAz én Jézuskám már a netten rákeresett a szilikon lapra:-)
Sziasztok! Eláruljátok nekem, hogy hol lehet olcsón gránitlapot venni? Egyáltalán mi számít olcsónak gránitlap szinten? Kezdő kenyérsütögető vagyok, keresem a legjobb megoldást. Előre is köszi! Anikó
VálaszTörlésSziasztok! Eláruljátok nekem, hogy hol lehet olcsón gránitlapot venni? Egyáltalán mi számít olcsónak gránitlap szinten? Kezdő kenyérsütögető vagyok, keresem a legjobb megoldást. Előre is köszi! Anikó
VálaszTörlésKedves Anikó!
TörlésA párom egyszerűen bement egy sírkő faragó céghez és ott méretre vágatta. Ha jól emlékszem 40 lej körül volt így lecsiszolva, az olyan 3000 Ft kb.
Nagyon finom kenyér sül rajta, pizza is, csak arra kell számítani, hogy előre be kell melegíteni a sütőt a lappal 200 fokra, ez legalább 45 perc. Ha már ennyit megy a sütő, akkor érdemes legalább 2 kenyeret sütni, másképp szerintem nem éri meg, mert a sütési idő még pluszba 40-50 perc. Nekem gázas sütőm van.
Próbáltad már jénaiban sütni? Az is nagyon jó!
Remélem tudtam segíteni:-)
Szia !
VálaszTörlésKezdő vagyok , ma szereztem gránitlapot, azt szeretném kérdezni hogy a
kenyeret simán a gránilapra teszed vagy jénaiba, cseréptálba esetleg tepsibe ?
Köszi Üdv Laci
Kedves László!
TörlésSimán megy rá a tészta a forró gránitlapra. Ez a lényege, hogy rajta sül meg. A pizzát is érdemes kipróbálni gránitlapon, isteni.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés