Télen szoktam készíteni olyan tipusú süteményt, amihez lapokat kell sütni. A meleg miatt. Néha azért teszek kivételt, mint most is. A paradicsomos süti elkészítésének ötlete a páromtól pattant ki, no meg több ismerős kérte a receptet.
Lánykoromban ettem először. Egy csíkzsögödi néni kínált meg. Tőle van a recept is. Annyit még megemlítenék, hogy eddig még senki sem találta ki, hogy paradicsomos, nem érződik az ízén.
15 ek paradicsomlé
15 ek olaj
15 ek cukor
1 kk szalakálé
1 citrom héja
liszt, amennyit felvesz, hogy jó gyúrható tészta legyen belőle. Én most mértem le először, 50 dkg kellett.
A hozzávalókat először kikavartam, majd a lisztet hozzáadva tésztává gyúrtam és 3 részre osztottam. Kinyújtottam és tepsi hátán 3 lapot sütöttem.
A krémhez:
1/2 l tejet
6 ek grízzel és
1 csésze cukorral megfőztem. Kikavartam
1 csom. vajjal
1 citrom kicsavart levével és lereszelt héjával
A lapokat megtöltöttem a citromos krémmel és néhány órára pihenni tettem, hogy puhuljon meg. Ezután szépen szeletelhető.
Akkor, ha jól értem, az erdélyi nyaraláson begyűjtött receptről van szó? Mert ez igazi garancia a végeredményre:)
VálaszTörlésÍrtam, hogy lánykori recept, de Erdélyből való:)
TörlésLáttam már ezt a sütit valahol, de még sosem kóstoltam. Jól néz ki, nagyon érdekes a paradicsomleves tészta, a citromos krém külön a kedvencem. Én nehezen szánom rá magam lapsütögetős sütikre, de ezt ki fogom próbálni mindenképpen:)
VálaszTörlésLegalább egyszer megéri kipróbálni, csak hogy tudjuk, hogy milyen is:)
TörlésNagyon finomak a krémmel töltött lapok, annyira guszta a te sütid is! :) Szép színe van a paradicsomlétől, és nagyon finom lehet a citromos krémmel! :)
VálaszTörlésCsak a színén látszik a paradicsom, az íze citromos:-)
VálaszTörlésA PARADICSOMOS SÜTIT LOPTAD A 3000FT.-ÉS FÜZETBŐL. KÜLÖNBEN FINOM, NEM IGÉNYEL NAGY TUDÁST
TörlésKedves Andzsela!
TörlésNagyra értékelem a kedves hozzászólásodat, de sajnos nem talált. A recept valóban egy idős nénitől származik. Abban igazad van viszont, hogy finom és abban is, hogy nem igényel nagy tudást.
Kedves HZ! Ki szeretném próbálni, egyszer ettem gyerekkoromban grízkrémes sütit, az nézett így ki, és nagyon-nagyon finom volt...De miféle paradicsomlé kell bele: ivólé vagy sűrített paradicsom? Kérlek, válaszolj! Köszönöm! Magdi
VálaszTörlésKedves Magdi!
TörlésÉn házi befőzött paradicsomlét szoktam használni, ivólét. Nem jó a sűrítmény szerintem.
Remélem tudtam segíteni.
Hajni