.

2013. február 24., vasárnap

Virágcserép torta

Kísérletezés, próbálkozás.
Az első fondantos tortám után szárnyakat kaptam és a maradék pirosból nekifogtam rózsát készíteni. Akkor jöttem rá, hogy a házilag darált cukor, hiába, hogy át volt szitálva szemcsés. Hatszor is újracsináltam mire valamit kitudtam hozni belőle. Sajnáltam kidobni a cukormasszát, hát felhasználtam.
Másodjára már üzleti porcukrot használtam, így szuper jó lett.
Millye blogján láttam egy  nagyon szép virágcserép tortát, gondoltam két legyet ütök egy csapásra.
Mivel januárban nyertünk Mónikától egy "Cserpes sütemények" című könyvet, itt volt az ideje kipróbálni belőle egy receptet, persze cserépben és ha már cserép meg virág, hát akkor torta is. Jól összehoztam, nem?
A sütemény önmagában is nagyon finom és a cserépben sütés egy fantasztikus dolog.
50 percet sütöttem és nézzétek milyen csodás lett! Sehol nem égett meg.
Kihűlés után felszeleteltem és ganache krémmel kentem meg, majd kívülről is bevontam.
A barna fondantot úgy kaptam, hogy a fehérhez egy kis pirosat tettem, meg kakaóport gyúrtam hozzá. Itt a bevonással megkínlódtam, mert kerekre nyújtottam a  cukormasszát és az alja rettenetesen bő lett. Már viccelődtem, hogy mindjárt egy asztal lesz abrosszal, virágokkal:-) .Aztán rájöttem, hogy a papírsablon után, ami a cserépben volt, kitudtam volna szabni a masszát és szépen rásimítani. Így kellett volna, nem?
Minden mellett szerintem elfogadható lett. Ízre mindenképp finom:-)



A tésztához: -Narancsos sütemény

5 dkg vaj
8 dkg cukor
1 csipet só
1 tojás
1/2 kk reszelt citrom és narancshéj
5 dkg darált mandula
10 dkg finomliszt
1 kk sütőpor
1 dl narancslé
1 ek citromlé

A vajat a cukorral kikavartam, hozzáadtam a sót, a tojást, a gyümölcshéjakat, a mandulát, a narancs és citromlevet is. Jól kikavartam, majd belevegyítettem a sütőporral elkavart lisztet.
A cserepet sütőpapírral kibéleltem, beletöltöttem a tésztát és 190 fokra előmelegített sütőbe tettem 50 percre.
A könyv csokoládéval leöntve ajánlja. Zamatos, illatos sütemény.

A ganache bevonóhoz:
150 ml tejszín
15 dkg csoki (tejes Milkát használtam)
kevés vaj

A tejszínt felmelegítettem, a csokit beletördeltem, a vajat is hozzátettem és addig kavargattam, amíg elolvadt, majd hagytam kihűlni.

28 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy! A virágok is szépek lettek! A színeket is nagyon eltaláltad :) Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  2. Igazán gyönyörű!
    Sajnos, a fondanthoz tényleg nem jó a házi porcukor, mert sok kell hozzá, rengeteg idő elmegy vele, ileltve a darálót is igen megterheli. De az üzletiből sem jó akármelyik. Eddig kettővel tudtam szépen dolgozni: az egyik a Coronita, a másik a Margaritar. Ezeket is azonban jó átszitálni fátyolszitán, úgy lesz abszolút tökéletes a végeredmény.
    Nálad viszont semmi kivetnivalót nem lehet találni a tortádban, most bizony, elfogadnám mindenképpen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:-)
      Egy délutánom ráment a darálásra, szitálásra és úgysem volt megfelelő, de tanultam belőle.
      Kaptam akciósan Margaritar-t, ezt használtam másodjára, persze átszitáltam, de ez nagyon jó.
      Szívesen megkínállak:-)

      Törlés
  3. Mesésen szép lett, nagyon-nagyon ügyes vagy, gratulálok! :) Gyönyörű már maga süti is, hát még a díszítés, tényleg szépek a színek és tökéletesek a formák! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka!:-) Boldogság készíteni is, olvasni is a kedves szavakat:-)

      Törlés
  4. Nagy szép lett ügyes vagy! Látod csak elkezdeni volt nehéz már egészen profi módon fogod gyártani és a rózsáid is nagyon szépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!:-)Messze van innen még a profi mód, de igyekszem:-)

      Törlés
  5. Nagyon nagy gratula, fantasztikusan ügyes vagy! Mondtam már, hogy üdv a megszállottak között? ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-D köszi! Jó érzés ez a fajta megszállottság,boldoggá tesz:-)

      Törlés
  6. Nagyon szép! Ügyes vagy! Lehet, Te is beállsz a csodálatra méltó tortagyártók közé? Én nem érzek rá késztetést, pedig szeretek kipróbálni mindent.
    Nem sajnáltad megvágni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Az első fondantost sokáig terveztem, aztán a megmaradt masszából nekifogtam virágot formázni és annyira megtetszett, hogy készítettem még egy adag masszát:-) képes voltam éjjel kettőig bügyürgetni:-) hogy mi lesz tovább azt nem tudom, egyelőre sikerélményem van és ez olyan jó!
      Nézegettem egy darabig mielőtt megvágtam:-)

      Törlés
  7. Nagyon ügyes vagy! Csoda szép lett! Sajnálnám megvágni:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Böbe! Jó volt megenni is nemcsak készíteni:-)

      Törlés
  8. Hát ez nem semmi, március elején édesanyám 50. születésnapja lesz, így szeretnék én is a fondanttal próbálkozni, kiváncsi vagyok mi lesz belőle...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki kell kísérletezni, de megy az, csak tudod, gyakorlat kell:-)

      Törlés
  9. Ez valami gyönyörű, kedves bloggerinatársnő! És mi ez a kishitűség, hogy szerinted csak elfogadható?!...Habár, én szívesen elfogadnám most azonnal! És nem csak azért, mert fantasztikusan élethű, hanem mert bekukkantva a torta belsejébe, nagyon ínycsiklandóan fest...:))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na jó, hogy nem írom ki, hogy ne milyen szuper tortát készítettem:-D, de aranyos vagy és köszönöm. Még mindig hibás, de gyakorlok és nagyon élvezem. A tésztája különösen finom a darált mandulától és a narancs, citromlétől. A csokikrém csak ráadás:-)

      Törlés
  10. Ügyes vagy, hogy bedobtad magad a mélyvízbe! :-)

    (Egyébként én már nem is próbálkozom házi készítésű masszával - úgysem sikerül) :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-)
      A helyzet az, hogy itt nem lehet kapni üzletbe, vagy lehet igen, csak jól meg kell keresni. Könnyebb itthon nekem elkészíteni. A második adag nagyon jó lett, megkaptam a megfelelő porcukrot. Persze, hogy sikerül:-)

      Törlés
  11. Szia!
    Gyönyörű torta, nem csodálom, hogy nehezen vágtátok fel! :)
    Mekkora cserépben sütötted? Én is próbálkozni fogok, jön a dédi 80. szülinapja..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 12 cm átmérőjű és a magassága is 12 cm. Próbáld ki, finom is:-)

      Törlés
  12. Sokszor csodáltam ezeket a virágcserép tortákat, de neki se mernék állni. Gyönyörű lett a tiéd, a virágok álomszépek! És végre egy szép tortának is látom a belsejét! Így már tuti megkívánom! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem biztos, hogy a burkot megennéd, mert túl édes, nekünk legalábbis az.
      Hátha egyszer kedvet kapsz és kipróbálod magad:-)

      Törlés