.

2012. augusztus 3., péntek

Ecetes uborka télire

Kedvenc savanyú uborkánk. A tavaly is így tettem el. Roppanósan maradt még egy év után is, ugyanis a tavalyi eltevés utolsó darabkáit nemrég fogyasztottuk el. Mivel finom édeskés leve van, a gyerekek is szerették.


4kg apró uborkát jól megmostam. Vettem az előkészített üvegeket és mindegyik aljába csombort, kaprot, zeller zöldet, mustármagot és szemes borsot szórtam.
2 és 1/2 l vízhez 
1 liter ecetet adtam(9 %) 
4 ek sót és
1 kg cukrot ( 1 dl ecethez 10 dkg cukor jár)
Az ecetes -cukros-sós vizet felfőztem és a az uborkákat 20-val beletettem. Addig hagytam, amíg színt váltottak, aztán lyukas kanállal kiszedtem egy nagy szűrőbe. Addig ismételtem a folyamatot, amíg az uborka elfogyott. A zöld fűszeres üvegek aljára kezdtem tenni az uborkát. Közé került még néhány gerezd fokhagyma, torma vékonyra hasogatva, néhány szeletke fehér hagyma és répa szelet. Mindegyik üvegbe 
1 darab babérlevelet tettem. 
Az ecetes levet újraforraltam és az uborkákra töltöttem. Rácsavartam az üvegek tetejét és pokrócok közé, száraz dunsztba tettem pihenni.

6 megjegyzés:

  1. Mi is tegnap raktunk el uborkát. Édesanyám is hasonlóan készíti. :) Én még csak tanulom. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlünk Isabella Nálunk:-)
      Nagyon ügyes vagy. Sok sikert a tanulásban!

      Törlés
  2. Hű, így még nem, nagyon tetszik:)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűségesek lettek! Újdonság számomra a zellerzöld és a répa, de nagyon finom lehet az uborka, ilyen gazdag fűszerezéssel és ízesítéssel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A próba a tavaly volt, bevált, finom lett:-) köszi hankka!

      Törlés