.

2012. augusztus 5., vasárnap

Gombóctészta krumplival, vagy anélkül


Gyerekkorunkban mindig krumplival készült a gombóctészta. Ahogy tanultam úgy készítettem aztán én is. Csakhogy volt olyan, hogy nem volt idő krumplit főzni, de a gyerekek szilvásgombócot kértek. Hamar kellett az a gombóc. Régi szakácskönyvemben bukkantam rá a krumpli nélküli tészta receptjére. Az idő 
múlásával sokszor készült nálunk mindkét variáns. 
A krumpli nélküli gombócot olyanok is fogyaszthatják, akinek gyomorégést okoz a krumpli.
A tésztája pedig nem keményedik meg kihűlés után.


Krumplis (szilvás)gombóctészta


60 dkg krumplit megfőzök, kihűtöm, megpucolom és krumplinyomón áttöröm. Hozzáadok
1 tojást
1 kk sót és annyi lisztet amennyit fölvesz. Kb 
20 dkg liszt


Összegyúrom, lisztezett deszkán fél ujjnyira nyújtom és tenyérnyi darabokra kockázom.16 darab szilvát( ennyi kockám lett) kettévágtam, közepét fahéjas cukorral megtöltöttem, a kockák közepére helyeztem és a tésztát gombóccá formáltam. Lobogó sós vízbe tettem, kifőztem, majd lyukas kanállal kiszedtem.
Zsemlemorzsát pirítottam kevés olajban és a gombócokat beleforgattam. Fahéjas cukorral fogyasztottuk.


Krumpli nélküli gombóctészta


1/2 l víz
2 ek olaj
2 tojás
30 dkg liszt


A vízet, az olajjal, a sóval felforraljuk, lassan beleeresztjük a lisztet és jól összekavarjuk. Mikor már egynemű tésztává válik, levesszük a tűzről, langyosra hűtjük és egyenként beledolgozzuk a tojásokat is. Gyúródeszkán néhány mozdulattal átgyúrjuk, kinyújtjuk, kockára vágjuk, megtöltjük és gombóccá formáljuk. Továbbá ugyanúgy járunk el mint a krumplis gombócnál. 
Ha nagyon sietek, nem is szoktam kinyújtani. Egy gombócnyi tésztát kicsípek, lisztezett kézzel széthúzogatom, beleteszem az előkészített gyümölcsöt és gombóccá formálom. 
Ezzel a módszerrel röpke 30 perc alatt ehetjük is a szilvás (barackos) gombócot. :)



15 megjegyzés:

  1. Szuper mindkettő! :) Eddig csak a burgonyával készült tésztát ismertem, de jól hangzik és valóban gyors a másik tészta is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindkettő bevált. Nálunk bármelyik variáns jöhet:-)

      Törlés
  2. Szilvásgombóc, ha-ha-ha...
    Ölellek:)

    VálaszTörlés
  3. Én már régóta csak a krumpli nélkülit készítem, krumplisat nem is csináltam csak egyszer, az sem sikerült. Ez puhább is, nem olyan fojtogató, mint a krumplis.:) És én sosem nyújtom..)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, még az is mellette szól, hogy puhább, mint a krumplis:-) köszi sedith:-)

      Törlés
  4. Jaj, de megenném most, annyira jól néz ki!!! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyere Gabriella, van még 3 darab:-) szívesen adom:-)

      Törlés
  5. De jó ez a krumplimentes változat, azzal mindig utáltam vacakolni... :))

    VálaszTörlés
  6. Jajj én is készülök gombócot készíteni már vagy 2 hete:) Szuper!

    VálaszTörlés
  7. Kipróbáltam a krumpli nélküli változatot, isteni! sokkal könnyebb a tészta! KÖSZÖNÖM!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy kipróbáltad és hogy tetszett Neked. Szívesen:-)

      Törlés