Ez egy izgalmas almatorta, mert végigizgultam azt az egy órát amíg
elkészült. Az alma fele sütési idő után ujjnyi levet engedett. Rotyogott
rendesen. Nagyon úgy tűnt, hogy ebből nem lesz karamellizálódás. A tészta
szélét körbe fellazítottam egy késsel, hogy legyen rés ahol esetleg el tud párologni egy kis lé. A tetejét le
kellett takarnom duplán sütőpapírral, mert az hamarabb sül, megégett volna.
Kitartás kell ehhez a sütihez, de megéri, mert finom. Én a kapott recept szerint
készítettem, de egy kissé édes, elég a tésztájába 15 dkg cukor is bőven. Következő alkalommal őrölt fahéjjal még megbolondítom, az csak jót tesz neki.
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20
dkg cukor, 3 tojás, ½ tasak sütőpor, csipet só; a töltelékhez: 85 dkg alma(5
darab), 5 dkg dióbél, 5 dkg vaj, 5 evőkanál cukor.
Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszedjük, vékony szeletekre vágjuk. A diót durvára daraboljuk. A vajat megolvasztjuk, egy magas falu jénai tálat körbefuttatunk vele, majd a cukorral az oldalait, az alját megszórjuk. Egy réteg almaszeletet helyezünk az aljába, megszórjuk dióval, majd így rétegezzük amíg az alma is és a dió is elfogy. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a sóval. A vajat megolvasztjuk, visszahűtjük. A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a kihűlt vajat, a lisztes keverékkel kikavarjuk, majd az alma tetejére öntjük. Előmelegített sütőben közepes tűzön 60 percet sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése