Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 dkg vaj, 2 tojás, 6
evőkanál búzadara, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, lekvár,
só
Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, megtisztítjuk,
és melegen burgonyanyomón áttörjük. A puha vajat elkavarjuk a tojásokkal, hozzáadjuk
a búzadarát, a lisztet, a burgonyát és jól összedolgozzuk. Lisztes kézzel
gombócokat formálunk, közepébe fakanál nyelével mélyedést készítünk és egy
mokkáskanál lekvárral megtöltjük. A gombócokat sós vízben kifőzzük. Olajon a
zsemlemorzsát megpirítjuk, a kifőtt gombócokat beleforgatjuk. Tálalásnál
kínálhatunk hozzá cukrot vagy még lekvárt.
Nagyon érdekes ez a gombóctészta, mert én búzadarával még nem is hallottam. Mindig csak liszttel csináltam, de így is ki fogom próbálni.
VálaszTörlésRégi recept, idős nénitől származik. Megéri kipróbálni :)
VálaszTörlés