.

2015. március 5., csütörtök

Lekváros burgonyagombóc




Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 dkg vaj, 2 tojás, 6 evőkanál búzadara, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, lekvár, só


Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, megtisztítjuk, és melegen burgonyanyomón áttörjük. A puha vajat elkavarjuk a tojásokkal, hozzáadjuk a búzadarát, a lisztet, a burgonyát és jól összedolgozzuk. Lisztes kézzel gombócokat formálunk, közepébe fakanál nyelével mélyedést készítünk és egy mokkáskanál lekvárral megtöltjük. A gombócokat sós vízben kifőzzük. Olajon a zsemlemorzsát megpirítjuk, a kifőtt gombócokat beleforgatjuk. Tálalásnál kínálhatunk hozzá cukrot vagy még lekvárt.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes ez a gombóctészta, mert én búzadarával még nem is hallottam. Mindig csak liszttel csináltam, de így is ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Régi recept, idős nénitől származik. Megéri kipróbálni :)

    VálaszTörlés