.

2012. szeptember 18., kedd

Magos rozskenyér- dagasztás nélkül

Sokszor megcsodáltam különböző blogokon a szebbnél-szebb  magvas kenyereket, de valahogy mindig nálunk ez kimaradt.
Vasárnap lévén nem kapsz kenyeret, főleg délután nem. Itt volt a lehetőség, hogy kipróbáljak valami magos finomságot. Egykettőre szétnéztem, hogy mi is van itthon. Lenmag, szezámmag, zabpehely, törökmogyoró. Keresem ezerrel a napraforgómagot, nem találom. Hamar kiderült, hogy a két kis madárkám becsipegette:) na de így van ez, ahol madárkák vannak, szeretik a magokat: )
Mági magos kenyere volt az alap, ezt alakítottam át. Ez a kenyér nemcsak finom, hanem nagyon laktató is.  Ezután már bátrabban kísérletezek az ilyen tipusú kenyerekkel is.

30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg finomliszt
1 kk só
4 dl víz
2,5 dkg élesztő
1 kk méz
4 dkg törökmogyoró
2 dkg lenmag
5 dkg zabpehely

tetejére lenmag, szezámmag

A liszteket egy nagy tálba öntöttem, hozzáadtam a sót, a magokat, közepébe mélyedést készítettem, belecsorgattam a mézet, rá a langyos vizet, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni, majd  egy fakanállal összekavartam. Tapadós, sűrű tésztát kaptam. Egy kalácsformát kivajaztam, a tésztát beleborítottam és vizes kézzel elsimítgattam. Tetejét megszórtam a magokkal.
A mikrót egy perc alatt bemelegítettem, a kenyértésztát egy nedves kendővel letakartam és a melegbe tettem kelni. 45 perc után a tepsi széléig emelkedett, szépen megkelt. Előmelegített sütőben 35 percet sütöttem, amíg kopogtatásra kongó hangot adott.

6 megjegyzés:

  1. Finom lehet nagyon! Nálunk is most a dagasztás nélküli kenyér megy nagyon:)

    VálaszTörlés
  2. Hurrá, de jó!!! Nagyon örülök, hogy tetszik!!!
    Ölellek Titeket,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon bejött:) lesz még folytatás! Köszi:)
      Egy nagy ölelés Neked.

      Törlés
  3. Nagyon guszta, olyan jól néznek ki benne a magok és a zabpehely, és nagyon szép az állaga is! :)

    VálaszTörlés