Régen a család adagja három kilós volt, ami ugye azt jelenti, hogy mindenből 3 kg. Mostanában kevesebből készítem, de év nem telik el úgy, hogy ne legyen. Télen, mikor kint hull a hó, milyen jó elővenni és egy forró tea társaságában friss kenyérrel majszolgatni. Csupa zöldség. A kedvencünk a padlizsános, de Én imádom a gombás vagy a bivaly paszulyos változatot is.
3 kg paradicsomaprika
3 kg kápia vagy zöld paprika
3 kg padlizsán
1 kg hagyma
1 l olaj
1 és 1/2 l paradicsomlé
4 ek cukor
só, bors, babérlevél
A hagymát tisztítás után ledaráljuk és az olajon megdinszteljük. A paprikát is ledaráljuk, a hagymához adjuk. A padlizsánt megsütjük, megpucoljuk, húsát darálhatjuk is, de vágni is lehet jó apróra, csomómentesre. Ezt is a hagymás zöldséghez adjuk. Beletöltjük a paradicsom levet és ízesítjük sóval, borssal,cukorral, babérlevéllel. A borsot lehet szemesen is tenni, csak kellemetlen amikor eszi az ember és ráharap. Ezért őrölve teszem.
Addig főzzük, amíg krémessé nem válik, a teteje az olajtól fényes, márványos lesz. Anyukám mindig azt mondta, hogy akkor jó, ha az olaj feljön a tetejére. Mindig figyeltem, de ezt így nem kell szó szerint érteni, mert nem fog tocsogni rajta az olaj, csak fényes lesz. Több főzés után megértettem:).
Ha valaki csak egy próbát szeretne kisebb adagból, írom az adagokat. Ebből a mennyiségből 3 nagy és 3 kicsi üveggel lett, amint a fotón mutatom.
1 kg paradicsompaprika
1/4 kg hagyma
1 kg kápia vagy zöld paprika
1 kg padlizsán
1/2 l olaj
1/2 l paradicsomlé
1 és 1/2 ek cukor és kb ugyanennyi só ízlés szerint
bors, babérlevél
Hja, én már két éve nem tettem el zakuszkát. Tavaly még volt két évvel azelőttről, aztán meg hiába esett volna jól, nem volt. Pedig a paprikám ott várt a fagyasztóban lesütve. Idén muszáj lesz készítenem, mert már nagyon kívánom.
VálaszTörlésVégül mégsem húztátok le a paprika héját???
Nem húztuk le a héját, pedig akartam egy kis adagot így készíteni, hogy Zoltán is tudja megenni. Ő beszélt le, hogy ne csináljam:-) majd jövőbe. Úgy biztosan krémesebb lesz és jobb a gyomornak is( már aki nem bírja):-)
TörlésMi nem tudunk annyi zakuszkát főzni, hogy el ne fogyjon:-) Naná, hogy nem, mert megkóstoltatjuk mindenkivel a környezetünkben, meg elajándékozzuk, népszerűsítjük itt is, nem utolsó sorban szeretjük, főleg a Férjem.
VálaszTörlésIdén egy 3 kg-os, padlizsános adag készült, s lesz még egy paszulyos is, legalábbis terveim szerint.
Ügyesek vagytok, hogy terjesztitek. Hadd ismerjék meg az igazi erdélyi ízeket:-) de finom a paszulyos is!
TörlésValamikor gyerekkoromban, amikor Erdélyben jártunk, ettem zakuszkát. Készíteni még nem készítettem, pedig emlékszem, hogy nagyon finom volt! :)
VálaszTörlésHa tudnám, hogy épségben odaér, küldenék egy kóstolót:-)
TörlésSzeretem is , teszem is, padlizsánosan :)
VálaszTörlésGyönyörű a Tiétek:)
Akinek adott a sok finomság, vétek lenne nem tenni:-) próbáltad szemes babbal? Finom :-)
TörlésKöszi:-)
Ami jó, az jó!!! :)
VálaszTörlésSzépek lettek:)Évekig hasonló technológiával tettem el, de tavaly már javítottam rajta. Az idén több menetben is tettem el a javított technológiával, de annyiszor főztem, hogy közben kiforrta magát egy újabb, még az előzőnél is egyszerűbb technológia:)
VálaszTörlés