Emlékeztek a régi idők süteményére? Kedvencünk volt, igaz egy kockát mikor eltüntettünk, egy darabig nem kellett édesség: ) Az emlékeimben úgy maradt meg ez a süti, hogy magas, rózsaszín, alul- felül roppanós lap és édes.
Valamikor, valahogy eltűntek a régi cukrászdák és velük együtt ez a süti is.
A napokban Aledánál nézelődve egy fotón akadt meg a tekintetem. Igen, a rég eltűnt süti mosolygott rám. Lehet ennek ellenállni? Este 11 óra volt. Aleda bolti réteslapból készítette, de nekem nem volt itthon, így gyorsan gyúrtam egy leveles tésztát, aminek amúgy is pihennie kell egy éjszakát, aztán másnap reggel keveset változtatva az eredeti recepten, én is elkészítettem.
Tartottam tőle, hogy édes lesz a családnak, de kellemesen csalódtam. A lányom egy kocka eltüntetése után azt mondta, hogy ezt bátran fotózzam le, mert nagyon jó:)
Ez a kedvenc, jól bevált leveles tészta receptem. Bárhogy felhasználható. Töltve édesen vagy sósan, akár lapoknak. Ebből az adagból két kisebb lapot sütöttem, mert így kívánta a süti. Ugyanis itt a habon van a hangsúly, minél magasabb kell hogy legyen.
30 dkg liszt
20 dkg vaj
1 csipet só
6 ek hideg víz
1 ek ecet
Az anyagokat összegyúrjuk, 12 órát pihentetjük, kinyújtjuk és két lapot sütünk egy kisebb tepsiben. Ha vastagnak tűnik a lap, vágjunk ki a tésztából. A maradék tésztát kinyújtottam, kockákra vágtam, lekvárt tettem a közepükbe és mint a hájast, megsütöttem.
Az egyik lapot egyben hagytam, a másikat nagyobb kockákra vágtam, de még melegen!
A habhoz:
6 tojásfehérje
3,5 dl eperszörp
30 dkg cukor
10 g zselatin
2-3 g citromsó
csipet só
Fél dl eperszörpbe öntöttem a zselatint, picit langyosítottam, kavargattam amíg elolvadtak a szemcsék. A maradék szörpöt felforraltam, hozzáadtam 15 dkg cukrot és 5 percig főztem. A tűzről levettem és belekavartam a feloldott zselatint.
A tojások fehérjét kemény habbá vertem, kanalanként hozzáadogattam a maradék cukrot, majd vékony sugárban belecsorgattam a forró szörpöt. Eléggé kemény krémhab volt az eredmény, de ez még keményedett a zselatintól. Legvégén hozzákavartam a citromsót is. Édes, kellemesen savanykás ízt kell elérni.
Az én kisebb tepsim 30x21-es, magas peremű. Ebben sütöttem a lapokat. Most vettem egy hosszú sütőpapírt és a tepsibe terítettem úgy, hogy a szélei kilógjanak, mert majd a kész sütit a papírtól fogva emeltem ki. A papírra tettem az ép lapot, ráöntöttem az epres habot, majd befedtem a kockára vágott leveles lappal.
5 órát pihent a hűtőben. Tálaláskor a tepsi pereménél egy késsel óvatosan fellazítottam a habot, majd a papírtól fogva egy deszkára emeltem és kihúztam a papírt alóla. Innen már csak szeletelni kellett és megenni:)
Nagyon ügyes vagy,guszta lett nagyon.Imádom ezt a sütit,Most egy szeletet, 350 forintért árulnak a cukrászdában.Érdemes itthon neki állni megcsinálni:))
VálaszTörlésAz biztos, hogy érdemes megcsinálni, nemcsak ezt, másokat is:-)
Törlésez nagyon jól sikerült! És szépen tudtad kockára vágni!
VálaszTörlésKöszönöm marisz57!
TörlésIgen, könnyen lehet szeletelni.
Nosztalgia a javából! :)) Én is kérnék egy szelettel...
VálaszTörlésTiszta szívesen adom(nám)
TörlésEgy tartalmasabb leves mellé kaptuk mindig második fogásnak, anyám kedvence volt!
VálaszTörlésMilyen jó emlékezni!
TörlésÉn is kérek:)
VálaszTörlésMajdnem ez a kedvenc "levelesem".
A sütit felénk habosnak hívtuk, van női szeszély is, de emlékeim szerint az más. Megkeresem Anyám receptjei között, csak az érdekesség kedvéért:)
Gyönyörű a Te női szeszélyed, csodás lett!!! Ó és a fotók is!!!
Köszönöm:-)
TörlésNekem női szeszélyként maradt meg, Aleda is habosnak hívja. Az jó lesz, ha megnézed :-)
Este 11-kor rétestésztát gyúrtál?? Gratulálok, nagyon ügyes vagy! :) Olyan jól néz ki ez a sütemény, nagyon be tudnék falatozni belőle egy szeletet! :)
VálaszTörlésIgen, akkor gyúrtam, de elárulom, hogy 5 perc alatt megvolt és egy zacsiba küldtem pihenni:-)
TörlésÉdes, de szemrebbenés nélkül be lehet dobni egy kockát:-)
Csodálatosan szép! Nagyon finom lehet ez a krém újdonság számomra kifogom próbálni!
VálaszTörlésKöszönöm Eva!
TörlésAmikor marad egy-egy tojásfehérjém, egy dobozban lefagyasztom. Most éppen 6 volt összegyűlve, pontosan jó volt ide felhasználni:-)
Olyan sokszor hallottam már róla, de én még soha nem ettem női szeszélyt! De remélem, hamarosan fogok, mert nagyon guszta nálad, és tetszik a krém és a tészta receptje is! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik. Majd kóstold meg:)
VálaszTörlésRossz lett :(
VálaszTörlésMindent pont úgy csináltam ahogy le van írva, első probléma hogy nem akart megkeményedni a hab, pedig a végén plusz még 2 fehérjét beáldoztam, az 5 óra hűtőben tartás picit javított rajta.
Aztán felvágásnál az aljában valami víz gyűlt össze, valami kicsapodott a töltelékből.Az íze...Piroska szörpből csináltam, de nem volt finom a töltelék és rettenet édes volt, hiába savanykásítottam :(
Szerintem ha valaki belevág eper/mirelit eperrel készítse el, mert a szörpből nem mindegy milyent használsz.Soha többé nem csinálok női szeszélyt, ez már a második recept amit kipróbáltam :(
Másnak nem értem h sikerült.
Sűrű házi eper szörp kell , ha nem, frissen főzni . Akkor bíztos jó lesz . A tojásfehérjéket is nagyon kemény habbá felverni , ne maradjon a tál alján "veretlen " fehérje .
Törlés