A minestrone leves után készűlt kívűl roppanós, töltött palacsinta. Én párolt cukros, fahéjas almával töltöttem meg (1 kg alma) és 1 rúdat csoki krémmel. Mindkét variáns finom volt. Tölthetjük sós túróval, kaprosan, édes túrósan mazsolával, ordával, párolt káposztával, vagy kinek ami eszébe jut, amit szeret.
90 dkg liszt
2 dl langyos víz
2 csapott kk só
20 dkg tejföl
2 tojás
Kenéshez:
16 dkg zsír, vagy 78%-nál zsírosabb vaj
Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie.
A lisztet egy tálba szitáltam, közepébe mélyedést készítettem. A langyos vízben feloldottam a sót, beleütöttem a tojásokat, villával fölvertem és a liszthez öntöttem, majd utána ment a tejföl is. Villával eldolgoztam, majd 5 percig gyúrtam. Ha a tészta szárazabbnak tűnik, kevés vizet tehetünk hozzá. A tésztát letakarva 30 percet pihentettem, majd 4 részre vágtam.
Lisztezett deszkán az első darabot téglalappá nyújtottam, megkentem zsírral, majd mellette kinyújtottam a második darabot is és azt is megkentem.
A nyújtásnál oda kell figyelni, hogy gyorsan dolgozzunk és könnyedén sirítsük, ne nyomjuk meg a tésztát.
Az első lapra ráborítottam a második lapot a megkent felükkel szembe egymással, majd hosszába feltekertem.
Ugyanígy jártam el a másik két darab tésztával is. A két rudat jól betakartam egy vászon terítővel (lehet papírral is), a lényeg az, hogy a rudakat ne érje levegő és 1 órára hütőbe tettem. Mikor lejárt az óra, 4-4 egyforma darabra vágtam. Lisztezett deszkán vékony, téglalap alakúra nyújtottam, rátettem a szélére a tölteléket és feltekertem. A tölteléket nem kell vastagon tenni!
Olajozott tepsibe egymás mellé fektettem, tetejüket felvert tojással megkentem, majd éles késsel bevágtam, de csak a tetejét.
Előmelegített 200 fokos sütőben 7-10 percet elősütjük, csökkentjük a fokot 160-ra, így sütjük még 10 percet, aztán visszaállítva 200-ra még vagy 8 percet, amíg a teteje szép piros lesz.
Mivel hagyományos sütőm van, meg egy beakaszthatós hőmérőm, nem tudtam így játszani a fokokkal. 200 volt amikor betettem, aztán olyan 180 fokon sült készre. Ha betartjuk a fokokat szebben megemelkedik, jobban látszanak a lapok.
Tepsiben hagytam 10 percet pihenni, azután tálaltam.
Az eredeti recept itt.
De jó kis recept, nagyon tetszik! :) Guszta a te almás verziód is, és el tudom képzelni kapros-túrósan vagy párolt káposztával is! :)
VálaszTörlésÉn is eltudom képzelni:-) bárhogy finom.
TörlésNagyon érdekes, még sosem láttam ilyet:) Nem egy gyors összedobós recept, de mindenképpen kipróbálós lesz, már vannak is töltelék ötleteim:)
VálaszTörlésMilyen jó! Várom az ötleteket:-)
TörlésSzuperül hangzik és úgy is néz ki! Igazi különlegességet hoztál. :)
VálaszTörlésKöszönöm:-)
TörlésA fotó láttán csorog a nyálam, ugye tudod? :)
VálaszTörlésNem tudtam:) adom szívesen, van egy rúd ordás-kapros most. Gyere ugorj be:)
VálaszTörlés