.

2012. szeptember 3., hétfő

Kígyó rétes

Ha sok otthon az alma, süss almástésztát! Csak én éppen más kivitelben szerettem volna a változatosság kedvéért. Rétest készítettem.  Egy adag tésztából 3 rúd lesz, így két almás és egy meggyes kerekedett belőle.

A tésztához:

50 dkg finomlisztet
20 dkg vajjal elsúroltam. Beleszórtam
3 ek cukrot
1 csom. szárított élesztőt( 70 gr)
kevés sót és  jól elkavartam. 
2 tojással és
0,8 dl tejjel tésztát gyúrtam belőle. Nem kell keleszteni, rögtön lehet nyújtani és tölteni.
Ezért jó, ha már a töltelékek elő vannak készítve.
Nálunk úgy működött, hogy amíg én a tésztát gyúrtam, a párom pucolta és dinsztelte az almát :) 

1 rúd almáshoz:
80 dkg alma
5 dkg vaj
4 ek cukor
1 kk őrölt fahéj
1 marék mazsola
1 ek zsemlemorzsa

1 rúd meggyeshez:
40 dkg meggy
5 dkg darált dió
5 dkg darált keksz
4 ek cukor
1 kk őrölt fahéj

A megpucolt almát cikkekre, majd kis darabokra szeletelte(lehet reszelni is) és a vajon a cukorral 10 percet párolta. Belekavarta a mazsolát, a fahéjat és csak a tésztába való töltés előtt a zsemlemorzsát.
 A töltelékről  annyit, hogy nem hámoztuk meg az almát. Jó volt így is, de a párolásnál a héja összekandarodott, ami nekem nem nagyon tetszett. Tehát ne sajnáljuk az időt és a héjat, jobb meghámozva!
A meggyeshez a hozzávalókat jól összekavartam. Ez a variáns egy picit morzsálódott, nem lett annyira krémes, mint az almás, de hamar elfogyott:)

9 megjegyzés:

  1. Így könnyű, ha ilyen ügyes segítsége van az ember lányának! :) Nagyon guszta lett, különösen az utolsó kép tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony sokszor jó a segítség! :-)
      Köszönöm:-)

      Törlés
  2. De szépek, s biztos finom is, a Párom imádná:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt :-) a gyerkek kedvence az almás volt, de az egész másnapra elfogyott:-)

      Törlés
  3. Nagyon szép, és finomságos. :P

    VálaszTörlés
  4. Tökéletes a bőséges almatermésem elfogyasztásához, kipróbálom! :)

    VálaszTörlés