2012. november 21., szerda

Csokis kifli

Az oviból hazafele a szokásos napi kérdések után megkérdeztem, hogy holnapra mi legyen az uzsi? Erre jött a válasz, hogy kifli. No de milyen? Lekváros. Nem! Csokis.
Délután volt időm, a tésztát hamar összegyúrtam. Nyúlok a csokis pudingpor után és pont az nincs. Kétszer is átnéztem a dobozt, de ha nincs, nincs. Készítettem magam csokikrémet. Nem voltam meggyőződve, hogy eltalálom a mennyiségeket, de eltaláltam és nagyon finom lett.
Természetesen csinálhattam volna vaníliakrémmel is, de nem tehettem, rendelésre dolgoztam:-)
Ezt a hajtogatási módot valamelyik blogon láttam, csak nem ugrik be hol. Kipróbáltam, nekünk nagyon tetszik:-)


A tésztához:
50 dkg liszt
3 ek méz
1 mk só
3 dkg friss élesztő
2,6  dl langyos tej
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj

A krémhez:
3 ek étkezési keményítő
4 ek cukor
1 ek kakaó por
10 dkg tejcsoki
2,5 dl tej

A tészta hozzávalóit egy nagy tálba öntöttem. A tejet fokozatosan adagolva hozzá puha tésztát gyúrtam kb. 10 perc alatt. (Nem futtattam fel az élesztőt külön.)
Letakartam és 30 percet pihentettem. Ezalatt elkészítettem a krémet.
A tejet odatettem melegedni. A keményítőt elvegyítettem a cukorral, a kakaóval és három kanál tejjel csomómentesre kavartam, majd belecsorgattam a tejbe és sűrűre főztem. A csokit összetördeltem és a forró krémbe kavartam. Néha megkavarva hagytam langyosra hűlni.
A tészta 30 perc után szépen megemelkedett. 9 részre vágtam, nagyjából egyformára. Egyenként kinyújtottam ovális alakra, az egyik végén ujjnyi szélesen bevagdostam.

A kinyújtott tésztára helyeztem egy kanálnyi krémet, ráhajtottam a tésztát, a széleit lenyomogattam, hogy sülés közben a töltelék bent maradjon.

Felcsavartam, sütőpapíros tepsibe sorakoztattam egymástól távol, tetejüket felvert tojással kentem le.
Amíg az egész kiflit elkészítettem, az első adag pihent. Éppen csak langyosra melegítettem elő a sütőt és mehetett be az első adag. 20 percet sütöttem, amíg a teteje szép piros lett (közepes tűzön).
Tetejére néhánynak mákot, a többire csipetnyi barna cukrot szórtam.

Ui:
Valahogy az étcsoki nem ízlik a gyerekeknek süteményekben sem, ezért helyette tejcsokit használok. Nem annyira intenzív kakaós íz és szemre sem az a sötét csokikrém. Aki inkább ezt részesítené előnyben, használjon étcsokoládét.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett,remélem a megrendelő meg volt elégedve?

    VálaszTörlés
  2. Szép ez a formázás, nagyon mutatós! :) Szeretni tudnám tej- és étcsokival egyaránt! :)

    VálaszTörlés
  3. Mondtam az "uradnak": becsüljön meg egy ilyen asszonyt, aki ilyen kiflit tud sütni! :-)

    VálaszTörlés
  4. ...és nekünk is nagyon tetszik! Gyönyörűek lettek! Valóban klassz ez a hajtogatási technika! Még ínycsiklandóbbá teszi az amúgy is ínycsiklandó kifliket:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek a kiflik!:)
    Én is használtam már ezt a formázást, mutatósabb mintha csak "sima" kifli lenne.;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy mondod, lehet, hogy pontosan nálad láttam. Ha jól emlékszem fahéjas kifliket csináltál. Köszönöm:-)

      Törlés
  6. Nekem is tetszik ez a hajtogatás, nálam is várat sorára ez a próba egy ideje. :)
    Hajni, a kiflijeid nagyon szépek!!! ...és mivel csokis, milyen finomak lehetnek! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fogom még így hajtogatni a kifliket:-)
      Köszönöm a kedves szavakat!

      Törlés