Az oviból hazafele a szokásos napi kérdések után megkérdeztem, hogy holnapra mi legyen az uzsi? Erre jött a válasz, hogy kifli. No de milyen? Lekváros. Nem! Csokis.
Délután volt időm, a tésztát hamar összegyúrtam. Nyúlok a csokis pudingpor után és pont az nincs. Kétszer is átnéztem a dobozt, de ha nincs, nincs. Készítettem magam csokikrémet. Nem voltam meggyőződve, hogy eltalálom a mennyiségeket, de eltaláltam és nagyon finom lett.
Természetesen csinálhattam volna vaníliakrémmel is, de nem tehettem, rendelésre dolgoztam:-)
Ezt a hajtogatási módot valamelyik blogon láttam, csak nem ugrik be hol. Kipróbáltam, nekünk nagyon tetszik:-)
A tésztához:
50 dkg liszt
3 ek méz
1 mk só
3 dkg friss élesztő
2,6 dl langyos tej
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
A krémhez:
3 ek étkezési keményítő
4 ek cukor
1 ek kakaó por
10 dkg tejcsoki
2,5 dl tej
A tészta hozzávalóit egy nagy tálba öntöttem. A tejet fokozatosan adagolva hozzá puha tésztát gyúrtam kb. 10 perc alatt. (Nem futtattam fel az élesztőt külön.)
Letakartam és 30 percet pihentettem. Ezalatt elkészítettem a krémet.
A tejet odatettem melegedni. A keményítőt elvegyítettem a cukorral, a kakaóval és három kanál tejjel csomómentesre kavartam, majd belecsorgattam a tejbe és sűrűre főztem. A csokit összetördeltem és a forró krémbe kavartam. Néha megkavarva hagytam langyosra hűlni.
A tészta 30 perc után szépen megemelkedett. 9 részre vágtam, nagyjából egyformára. Egyenként kinyújtottam ovális alakra, az egyik végén ujjnyi szélesen bevagdostam.
A kinyújtott tésztára helyeztem egy kanálnyi krémet, ráhajtottam a tésztát, a széleit lenyomogattam, hogy sülés közben a töltelék bent maradjon.
Felcsavartam, sütőpapíros tepsibe sorakoztattam egymástól távol, tetejüket felvert tojással kentem le.
Amíg az egész kiflit elkészítettem, az első adag pihent. Éppen csak langyosra melegítettem elő a sütőt és mehetett be az első adag. 20 percet sütöttem, amíg a teteje szép piros lett (közepes tűzön).
Tetejére néhánynak mákot, a többire csipetnyi barna cukrot szórtam.
Ui:
Valahogy az étcsoki nem ízlik a gyerekeknek süteményekben sem, ezért helyette tejcsokit használok. Nem annyira intenzív kakaós íz és szemre sem az a sötét csokikrém. Aki inkább ezt részesítené előnyben, használjon étcsokoládét.
Nagyon szép lett,remélem a megrendelő meg volt elégedve?
VálaszTörlésNagyon is megvolt:-) köszönöm:-)
TörlésSzép ez a formázás, nagyon mutatós! :) Szeretni tudnám tej- és étcsokival egyaránt! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy Neked is tetszik:-)
TörlésMondtam az "uradnak": becsüljön meg egy ilyen asszonyt, aki ilyen kiflit tud sütni! :-)
VálaszTörlés...és nekünk is nagyon tetszik! Gyönyörűek lettek! Valóban klassz ez a hajtogatási technika! Még ínycsiklandóbbá teszi az amúgy is ínycsiklandó kifliket:)
VálaszTörlésKöszönöm:-)
TörlésNagyon szépek lettek a kiflik!:)
VálaszTörlésÉn is használtam már ezt a formázást, mutatósabb mintha csak "sima" kifli lenne.;)
Ahogy mondod, lehet, hogy pontosan nálad láttam. Ha jól emlékszem fahéjas kifliket csináltál. Köszönöm:-)
TörlésNekem is tetszik ez a hajtogatás, nálam is várat sorára ez a próba egy ideje. :)
VálaszTörlésHajni, a kiflijeid nagyon szépek!!! ...és mivel csokis, milyen finomak lehetnek! :))
Fogom még így hajtogatni a kifliket:-)
TörlésKöszönöm a kedves szavakat!