A SAD 19. fordulójának háziasszonya ezúttal Szofika, aki ennek a fordulónak a Dió vs Mák témát adta.
Elég rég nem sütöttem semmi mákosat, már kívántam is. A megunhatatlan kombe tésztáját képzeltem megtöltve mákkal, kevés almával, mazsolával. Megállná a helyét a karácsonyi ünnepi asztalon is, de hogy fokozzam az ünnep hangulatát tennék hozzá kandírozott narancshéjat, akár mazsola helyett különböző aszalványokkal is lehetne gazdagítani.
A tésztáját nem írom le még egyszer, már sós változatban elkészítettem, megnézhetitek itt.
A töltelékhez:
25 dkg darált mák
20 dkg cukor
1 dl tej
6 dkg mazsola
3 alma megtisztítva, lereszelve
1 kk fahéj
1/2 citrom reszelt héja
A mákot összevegyítettem a cukorral, mazsolával, citromhéjjal, leöntöttem a tejjel. Hozzáadtam az almát és a fahéjat is. Gyenge tűzön folyamatosan kavargatva addig rotyogtattam amíg a cukor elolvadt, az alma megpuhult. Hagytam kihűlni.
Az első tésztalapot kinyújtottam, megkentem olvasztott vajjal. Befödtem a második lappal. Erre is kentem kevés vajat, majd elosztottam rajta a tölteléket. Befödtem a harmadik lappal és a maradék vajjal lekentem.
Összehajtogattam mint a hájas tésztánál szoktuk. Megnézhetitek a fázisfotókat itt.
Kisebb kivajazott tepsibe borítottam a tésztát, tetejét lekentem tojássárgával, megszórtam mákkal, éles késsel felkockáztam. A tepsit hideg sütőbe toltam 180-ra állítva a hőfokot 40-45 percig sütöttem.
Mindig csak tervezgetem, hogy édesen is elkészül. Egyre közelebb kerülök hozzá. :)) Fenséges látvány, főleg a kedvenc mákommal!
VálaszTörlésSzeretem ezt a tésztát akár sósan akár édesen. Megéri édesen is elkészíteni, fincsi:-)
TörlésNagyon finom lehetett. A mákot mindenki szereti, -kivétel a férjem- ez sokunknak a kedvence lesz.
VálaszTörlésNálunk mindenki szereti. Reggelire jól esett egy csupor tejjel:-)
TörlésNagyon finom lehet ezzel a sok mákkal . Guszta !
VálaszTörlésMák-matyi vagyok - pompás!
VálaszTörlésAkkor ízlene:-) köszönöm!
TörlésMilyen jó mákos, szép látvány! :) A hétvégére én is mákosat tervezek, ugyancsak a SAD-re. ;)
VálaszTörlésEddig többnyire mákosakat láttam SAD-ra, kíváncsi vagyok a végeredményre:-) meg a Te finomságodra is:-)
TörlésHa édes tölteléket teszek bele, akkor ugyan az a tészta kell mind a sósba? vagy a tésztába cukor is kell?
VálaszTörlésköszi ha valaki válaszok