2013. október 13., vasárnap
Habos almás
Évekkel ezelőtt egy baráti összejövetelen ettem habos almást. Nagyon ízlett, de zöldfülű fiatal lévén nem is gondoltam rá, hogy elkérjem a receptjét. Azóta sokszor eszembe volt, hogy jó lenne elkészítenem, de mindig elmaradt.
A SAD 18-ra Rubin Gaby habos almást készített. A receptet olvasva tudtam, hogy ez az, ami nekem kell.
A recept Vízvári Mariska színésznő (1877-1954) receptgyűjteményéből származik. Eredetileg így hangzik:
"10 deka vajat, 25 deka lisztet, 2 tojássárgáját, 10 deka cukrot, egy kávéskanál citromlevet jól összegyúrok, és tepsiben világosra sütöm. Megkenem lekvárral, megszórom párolt, vékony almaszeletekkel, erre 3 ujjnyi vastag cukrozott tojáshabot teszek, még egy negyedóráig sütöm, azután melegen felvágom és tálalom."
Ahogy én készítettem:
1 kg almát(tisztán mérve) felszeleteltem, rászórtam egy evőkanál cukrot és őrölt fahéjat, majd puhára pároltam saját levében.
Mivel az eredeti recept szerint a tésztám morzsalékos lett, egy kanál tejfölt gyúrtam még hozzá, majd egy 30x21 cm-es tepsibe nyomkodtam. Előmelegített sütőben 180 fokon a lapot megsütöttem.
A sütőből kivett lapra rákentem egy kis üveg baracklekvárt, erre ráhalmoztam az almát( nekem elpárolgott a leve, de ha marad rajta jó egy kis pudingporral vagy étkezési keményítővel besűríteni, hogy szeleteléskor ne folyon ki).
A habréteghez 4 tojásfehérjét 20 dkg porcukorral kemény habbá vertem, az almára simítottam. Visszatettem a sütőbe 150 fokra még 15 percre, majd a sütőt lezártam, az ajtajához egy villát tettem, hogy kis rés keletkezzen, így szárítottam még 20 percet A még meleg sütőben.
Még melegen felszeleteltem a tepsiben, de csak kihűlés után szedtem ki a szeleteket.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Gyönyörűek a szeletek! :))))
VálaszTörlésÖrülök, hogy elkészítettétek, én nem ismertem, amíg a SAD előtt rá nem bukkantam a receptre. Azóta többször sütöttem, megszerettem. :)
Köszönjük Gaby! Nálunk is fog még készülni, mindenkinek ízlett:-)
TörlésTényleg gyönyörűek! Nem rajongok az almáért, de vannak sütemények amikben nagyon szeretem, ez is olyannak tűnik! :)
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésNyersen nem tudom miért, de ritkán eszem almát. Egyszerűen nem kívánom. Sütiben viszont bármikor megtudom enni:-)
Mennyi alma, nagyon-nagyon tetszik a recept! Nekem megvan Vízvári Mariska receptkönyve, nem is tudom, hogy nem szúrtam ki benne ezt a fincsi almást.
VálaszTörlésMilyen jó neked! Ezek a régi könyvek kincset érnek.
TörlésGyönyörűséges, a jó vastag töltelékkel és habréteggel nagyon fincsi lehet! :) Azért régen is tudták, mi a jó! :)
VálaszTörlésAz biztos, hogy tudták. Meglátszik ez a Váncza recepteken is. Egyszerűen, olcsón jót készítettek.
TörlésMi is szoktunk egy hasonlót készíteni, csak vastagabb a tésztája, imádjuk:) Ez a változat is csodaszép:) Én viszont nagy almaevő vagyok, bármikor, bármilyen mennyiségben:)
VálaszTörlésKöszi:-) Finom ez vastagabb tésztával is, meghiszem, hogy imádjátok:-)
TörlésA tökéletes sütemény, minimális tészta - tengernyi töltelék és hab!
VálaszTörlésNagyon fogyós:-) a fiam erre a hétre is kért, hogy süssek:-)
TörlésMilyen jó sok alma van benne :), nagyon guszta! :)
VálaszTörlésKöszi:-) van amit harapni:-)
TörlésCsodás sütike, pont így szeretem én is. Milyen szépséges a habsapka a tetején. Nekem sosem lesz ilyen. Almát én is inkább sütiben szeretem.
VálaszTörlésDehogy nem lesz ilyen Nea. Először kicsit sütöd, majd hagyod száradni a meleg sütőben. Pontosan ilyen lesz.
TörlésCsábító finomság! Nagyon szépen megcsináltad és biztos vagyok benne hogy finom is! :)
VálaszTörlésKöszönöm! Finom volt:-)
Törlés