2013. október 1., kedd
Muzsdéj
Eredetét nézve román specialitás, becsületes neve mujdei. Átvettük a szót, nem változtatva rajta, csak magyarosabban ejtve.
A muzsdéj fokhagyma krémet takar, amit a románok puliszka, sült hal, hús mellé szívesen fogyasztanak. Egy sima szalmakrumplit is meglocsolhatunk vele.
Elkészítése nagyon egyszerű. Kell hozzá legalább két fej fokhagyma megpucolva, ezt présen áttörjük, jó két csipet sóval fehéredésig keverjük (én kiskanállal szoktam) majd két- három evőkanálnyi olajat csorgatunk hozzá, közben kevergetjük akár a majonézt. Sűrű krémet kapunk, amit kevés víz hozzáadásával hígíthatunk.
Mi ezt az egyszerűbb változatát szeretjük, de lehet 1-2 evőkanál tejfölt vagy joghurtot is hozzákavarni, ízesíthetjük tárkonnyal, esetleg néhány csepp citromlével is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Hallottam már róla, de most tudtam meg, hogy igazából mi is a muzsdéj. Jól hangzik, legközelebb sült hús mellé ki is próbálom! :)
VálaszTörlésHa szeretitek a fokhagymát ízleni fog Hankka:-)
TörlésImádjuk a fokhagymát! :D Nagyon tetszik ez a krém, biztosan kipróbálom, mert tuti nagy sikere lesz!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik!:-)
TörlésMi is nagyon szeretjük a fokhagymát! Biztos hogy ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésA gyerekek szeretik mártogatni bele a sült húst, krumplit. Kell a baktériumölő ebben a periódusban:-)
TörlésNagyon szeretjük mi is, amivel csak lehet esszük is rendesen. :)
VálaszTörlésKöszönöm - a férjem már hetek óta kapacitál, hogy készítsek ilyet - na, most eljött az idő!
VálaszTörlésMegvan a lökés minden oldalról:-) egészségetekre!
TörlésNa ezt mindenképpen meg kellett néznem, mert soha nem hallottam még ezt a kifejezést. Tényleg egyszerű az elkészítése... A férjemmel nagy fokhagymarajongók vagyunk. A téli időszakban néha-néha bekapunk 1-1 cikket csak úgy (szerintünk ez egy csodaszer). :)
VálaszTörlésAz is. Természetes antibiotikum, egészséges. Rendszeresen fogyasztjuk.
Törlés