2013. október 1., kedd

Muzsdéj


 
  Eredetét nézve román specialitás, becsületes neve mujdei. Átvettük a szót, nem változtatva rajta, csak magyarosabban ejtve.
A muzsdéj fokhagyma krémet takar, amit a románok puliszka, sült hal, hús mellé szívesen fogyasztanak. Egy sima szalmakrumplit is meglocsolhatunk vele.


Elkészítése nagyon egyszerű. Kell hozzá legalább két fej fokhagyma megpucolva, ezt présen áttörjük, jó két csipet sóval fehéredésig keverjük (én kiskanállal szoktam) majd két- három evőkanálnyi olajat csorgatunk hozzá, közben kevergetjük akár a majonézt. Sűrű krémet kapunk, amit kevés víz hozzáadásával hígíthatunk.
Mi ezt az egyszerűbb változatát szeretjük,  de lehet 1-2 evőkanál tejfölt vagy joghurtot is hozzákavarni, ízesíthetjük tárkonnyal, esetleg néhány csepp citromlével is.

12 megjegyzés:

  1. Hallottam már róla, de most tudtam meg, hogy igazából mi is a muzsdéj. Jól hangzik, legközelebb sült hús mellé ki is próbálom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szeretitek a fokhagymát ízleni fog Hankka:-)

      Törlés
  2. Imádjuk a fokhagymát! :D Nagyon tetszik ez a krém, biztosan kipróbálom, mert tuti nagy sikere lesz!

    VálaszTörlés
  3. Mi is nagyon szeretjük a fokhagymát! Biztos hogy ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyerekek szeretik mártogatni bele a sült húst, krumplit. Kell a baktériumölő ebben a periódusban:-)

      Törlés
  4. Nagyon szeretjük mi is, amivel csak lehet esszük is rendesen. :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm - a férjem már hetek óta kapacitál, hogy készítsek ilyet - na, most eljött az idő!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megvan a lökés minden oldalról:-) egészségetekre!

      Törlés
  6. Na ezt mindenképpen meg kellett néznem, mert soha nem hallottam még ezt a kifejezést. Tényleg egyszerű az elkészítése... A férjemmel nagy fokhagymarajongók vagyunk. A téli időszakban néha-néha bekapunk 1-1 cikket csak úgy (szerintünk ez egy csodaszer). :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az is. Természetes antibiotikum, egészséges. Rendszeresen fogyasztjuk.

      Törlés