Igazi házi disznózsírral készítettem, tehát nem fogyókúrás pogácsa. De ki akar ősszel már fogyókúrázni? Én nem:-)
Kiváló sör, bor mellé vagy csak úgy elmajszolgatni.
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
20 dkg zsír
1 tojás
1/2 mk bors
1 kk só
Tetejére:
1 felvert tojás
Este készítem össze a tésztát, reggel sütöm meg.
Az élesztőt belemorzsoltam a langyos tejbe és hagytam felfutni.
A lisztet a zsírral elmorzsoltam, hozzáadtam a tojást, a kovászt. Megsóztam, borsóztam és az egészet alaposan összedolgoztam. A tésztát megkóstolom, ha kell teszek hozzá még sót. Nagy edénybe tettem, fóliával beborítva hagytam kelni reggelig.
Reggel finoman átgyúrtam, kinyújtottam, kiszaggattam, tepsibe rakosgattam. Kétszer lekentem tojással, majd hideg sütőbe tettem, a sütőt 200 fokra állítva pirosra sütöttem.
Én sem akarok fogyókúrázni, úgy hogy jöhet. :) Most élem a pogácsa korszakomat :D, én napraforgómagos pogácsát készítettem a tegnap, majd elkészítem ezt is. :)
VálaszTörlésAz is finom lehet, majd megnézem nálad:-)
TörlésNagyon szép kép és a pogi biztosan finom, küldheted de hamar !!!
VálaszTörlésKöszönöm:-) küldöm!:-)
TörlésMost pihen a vajas pogácsám..:DD Hasonló a recept ..de ebőől kérek,mert ez már kész van :)
VálaszTörlésRendben, néhány darabot elcserélünk:-)
TörlésValóban nem fogyókúrás de annál finomabb. :) Nagyon guszta lett!
VálaszTörlésKöszönöm Millye!:-)
TörlésSzuper pogik, szuper fotó:) Hát én diétázok, de azért 1 - 2 db-ot elbűnöznék belőle:)
VálaszTörlésAnnyit megengedhetsz magadnak:-)
VálaszTörlésFogyókúrázni kellene ugyan, viszont ki tud ellenállni ilyen guszta kis pogácsáknak?! :) Hát, én biztosan nem! :)
VálaszTörlésMajd tavasszal Hankka, most inkább gyere pogácsázni:-)
TörlésEz a pogácsa hűtőben pihen?
VálaszTörlésHűtőbe is lehet tenni, én most a hideg kamrába tettem.
TörlésMegsütöttem a pogácsát és isteni lett, Ahogy beleharaptam , rögtön egy kép ugrott be, ahogy nagyanyám rácsozta a pogácsát é sütötte, mert ugyanaz az íz , mint az ő pogácsája volt gyerekkoromban. pedig már én is nagymama vagyok. És gondolom a zsír adja ezt a jellegzetes ízt. Mert akkor nem volt ráma, nem volt sajt, és mégis istenit sütött. Leírt recept nem maradt meg, mert mindent csak érzéssel sütött. Készítésénél egy kicsit megakadtam, hogy kell-e cukor a tejbe vagy sem, végül tettem bele. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésNagyon boldog vagyok, hogy ízlett, régi ízt elevenített fel! Igen, régen zsírt használtak szerintem jobb mint bármelyik margarin. Na jó, krémekbe nem lehet tenni:-) de ilyen típusú süteményekbe igen.
TörlésCukrot nem tettem, nagyszerűen működik az élesztő anélkül is, de ha tettél úgy is jó.
Az én nagyim is érzésből sütött. Ha receptet kértem azt válaszolta, hogy érzed azt fiam:-)