.

2014. április 17., csütörtök

Édes nyuszikalács

 
A face-en keringett egy fotó aranyos nyuszikról, melyek kenyértésztából készültek. Miért ne lehetne elkészíteni őket kalácstésztából is? Tovább ragozva a dolgot, ugye a sima kalácstészta nem édes. Mivel nekem az iskolába kellett több darabot készíteni húsvéti vásárra, gondoltam több cukrot adva a tésztához megfelel majd a gyerekek ízlésének. Háromszor készítettem el egy hét alatt, kísérleteztem vele, végül ennél a tésztánál megállapodtam. Volt nyuszi, amely egy kissé oldalra billent, vagy kis repedés keletkezett a fülénél sütés közben, de ezek a szépséghibák nem számítottak a gyerekek körében. A nyuszik mind elkeltek:)
  Tölteni is lehetne csokikockával, keményebb lekvárral, birsalmasajttal vagy raháttal, de figyelni kell arra, hogy a kis tésztagolyóba úgy kell beledolgozni, hogy sima legyen a golyó mindenütt, ellenkező esetben sülés közben szétnyílik.
Ebből az adagból 20 darab nyuszi született.


Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 7 dkg vaj, 2 dl tej, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő; a tészta lekenéséhez: 1 tojás; a díszítéshez: 3 dkg csokoládé

Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, elkavarunk benne egy kávéskanál cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A vajat felolvasztjuk, hagyjuk visszahűlni. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és az élesztős tejet. Elkezdjük a tésztát gyúrni. A vajat 2-3 adagba adagoljuk hozzá. Sima tésztát gyúrunk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Miután megkelt finoman átgyúrjuk. Lemérjük a tésztát és mérleg segítségével 20 egyforma részre osztjuk. Mindenik darabot sima golyóvá formáljuk, tenyerünkkel kissé lelapítjuk és letakarva még 20 percet kelesztjük.
A sütőt 180 fokra kapcsoljuk. A tésztákat ollóval bevágjuk, ez lesz a nyuszi füle. A nyuszik hátát lekenjük felvert tojással és megsütjük. Miután kihűlt a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, zacskóba kanalazzuk, melynek végére pici lyukat vágunk. Szemet és farkincát pöttyözünk a nyuszikra.

7 megjegyzés: