Hozzávalók a tésztához: 34 dkg liszt, 3 dkg élesztő,
2 dl hideg tej, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só; a vajas töltelékhez: 6 dkg
liszt, 28 dkg vaj, 1 kávéskanál citromlé; a töltelékhez: 10 dkg sonka, 10 dkg
sajt; a tetejére: 1 tojás
Elkészítése:
A
vajas töltelékhez a lisztet a vajjal és a citromlével, gyors mozdulatokkal
összegyúrjuk. Téglalapot formálunk belőle és a hűtőbe tesszük.
A
lisztet és a sót elvegyítjük. A hideg tejben elkavarjuk a cukrot, majd
belemorzsoljuk az élesztőt.
Az
élesztős tejet a liszthez adjuk, sima, kemény tésztává gyúrjuk. Jól
kidolgozzuk.
Lisztezett
deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a vajas kockát tudjuk belecsomagolni, két oldalról
ráhajtva a tésztát.
Kinyújtjuk,
szemre 3 részre osztjuk. Két oldalról szembehajtjuk, majd 90 fokkal elfordítjuk,
és újra kinyújtjuk.
Most
szemre 4 részre osztjuk a tésztát. A két szélsőt szembehajtjuk, majd azokat
egymásra csukjuk, mint a könyvet.
Kinyújtjuk,
két oldalról szembehajtjuk. Tálcára tesszük, nedves konyharuhával betakarjuk és
hűtőben 3 órát pihentetjük. Ezután fél centi vastagra nyújtjuk, két csíkot
vágunk belőle, majd háromszögekre szeleteljük.
A
sonkából és sajtból darabokat vágunk, a háromszögekre fektetjük, majd
feltekerjük. Tetejüket tojással lekenjük, 20 percet a konyhapulton kelesztjük.
190 fokos sütőben pirosra sütjük.
Nagyon szépek lettek és a tésztája csodálatos látvány, teljesen érzem, hogy milyen finom! :)
VálaszTörlésKöszi Barbi! Áldott húsvétot Nektek!
TörlésSzépek lettek! Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
VálaszTörlésKöszönöm Piroska, viszont kívánom!
TörlésMilyen jó kis húsvéti reggeli. Áldott, szép ünnepet kívánok!
VálaszTörlésKöszönöm! Áldott ünnepet Nektek is!
TörlésNagyon finom lehet :) szeretjük a croissant :) Kellemes húsvéti ünnepeket :)
VálaszTörlésKellemes ünnepet Nektek is!
TörlésHmm, nagyon finomnak tűnik! :)
VálaszTörlésFinom volt:-)
Törlés