.

2014. április 19., szombat

Sajtos-sonkás croissant

 A tészta alap, lehet bármivel tölteni. Nálam a fele sonkás-sajtos lett, a másik felébe csokoládé kockákat csavartam, így mindenki válogathatott kedvére.

Hozzávalók a tésztához: 34 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 dl hideg tej, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só; a vajas töltelékhez: 6 dkg liszt, 28 dkg vaj, 1 kávéskanál citromlé; a töltelékhez: 10 dkg sonka, 10 dkg sajt; a tetejére: 1 tojás

Elkészítése:
      A vajas töltelékhez a lisztet a vajjal és a citromlével, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Téglalapot formálunk belőle és a hűtőbe tesszük.
       A lisztet és a sót elvegyítjük. A hideg tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
       Az élesztős tejet a liszthez adjuk, sima, kemény tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk.
       Lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a vajas kockát tudjuk belecsomagolni, két oldalról ráhajtva a tésztát.
       Kinyújtjuk, szemre 3 részre osztjuk. Két oldalról szembehajtjuk, majd 90 fokkal elfordítjuk, és újra kinyújtjuk.
       Most szemre 4 részre osztjuk a tésztát. A két szélsőt szembehajtjuk, majd azokat egymásra csukjuk, mint a könyvet.
       Kinyújtjuk, két oldalról szembehajtjuk. Tálcára tesszük, nedves konyharuhával betakarjuk és hűtőben 3 órát pihentetjük. Ezután fél centi vastagra nyújtjuk, két csíkot vágunk belőle, majd háromszögekre szeleteljük.
         A sonkából és sajtból darabokat vágunk, a háromszögekre fektetjük, majd feltekerjük. Tetejüket tojással lekenjük, 20 percet a konyhapulton kelesztjük. 190 fokos sütőben pirosra sütjük.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek és a tésztája csodálatos látvány, teljesen érzem, hogy milyen finom! :)

    VálaszTörlés
  2. Szépek lettek! Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

    VálaszTörlés
  3. Milyen jó kis húsvéti reggeli. Áldott, szép ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet :) szeretjük a croissant :) Kellemes húsvéti ünnepeket :)

    VálaszTörlés
  5. Hmm, nagyon finomnak tűnik! :)

    VálaszTörlés